02 oktober 2008

Jag är kär

It's spelled L-O-V-E (fotograf: funrun)
Carrie Bradshaw kan gå och dra några gamla Blahniks över sig. Hennes ytliga skofetisch kommer inte i närheten av min, eftersom jag utöver rent estetiska kvalitéer också är en sucker för funktion. Okej, jag gillar inte att göra reklam på bloggen, men ibland - och alldeles särskilt när det gäller något så livsavgörande som skor - så måste jag bara göra ett undantag. Det jag skall berätta om nu är nämligen mer än bara en ny skomodell. Det här är banne mig ett löparskohistoriskt genombrott.

Inov-8 är ett brittiskt företag grundat av ett gäng fellrunners som tröttnat på all undermålig löputrustning därute. Målet var ett sortiment av lätta terrängskor med suverän löpkänsla som möjliggör ett naturligt löpsteg där foten får arbeta som den är tänkt hela steget igenom. Bara en sån sak gör ju de här folksen till mina absoluta själsfränder - för som jag säkert redan tjatat om så fnyser jag åt alla uppbyggda klunsar till skor med dämpning, pronationsstöd och fan och hans moster som omöjliggör den biosensoriska feedback som är nödvändig för att vi skall kunna röra oss som de optimala löpardjur vi faktiskt är. Ett suveränt koncept, som även återspeglas i att vikten i standardstorlek hos respektive skomodell enkelt kan avläsas i dess namn. Öppna kort, med andra ord.

Jag har redan berättat om hur överförtjust jag är i mina nätta roclite 285, men sedan Inov-8 nyligen släppte sin senaste nyhet X-talon 212 har min grad av upphetsning nått nivåer en gift kvinna som jag borde skämmas över. Vad värre är, min första dag som gräsänka under Dr. Björnssons pågående konferensturné ägnade jag åt att leta reda på en svensk återförsäljare för att beställa ett par. De kom igår, med vändande post (tack SM sport), och jag hann knappt snöra på mig dem förrän det var dags att ge sig ut på date med funrun för tre mils rekognoscering och sista långpass inför SUM.

Det första som slog mig var att de här skorna är så mjuka att man banne mig nästan känner sulans gummidobbar mot tassarna. Lätta? You betcha - köksvågen visade på 190 g, samma som mina Asics DS Racer AKA krokodillerna. Säg mig den terrängsko som klår detta! Min första tanke var att det är vansinne att springa tre mil i otestade skor som mina fötter kanske trots allt ännu inte är tränade för. Min andra tanke var att det vore ännu större vansinne att nästa vecka springa fem mil på tävling i dessa skor utan att innan ha testat dem ordentligt på en rekorderlig distans. Och eftersom de ändå redan satt på fötterna så slutade jag tänka och begav mig till bussterminalen vid Gullmarsplan, jag var ändå redan sen.

Ingenting klår känslan av lätta skor på fötterna. Inte för att mina andra skor väger särskilt mycket, men det verkar gå en fysiologisk gräns någonstans under 200 g där man plötsligt upplever att man har vingar på fötterna. Detta tillsammans med mjukheten gjorde att det kändes som att springa i ett par mystofflor, liksom. Jag var orolig för att mjukheten skulle leda till trötta fötter efter någon mil, men farhågorna kom på skam och den enda tröttheten jag kände under passet var den grymma träningsvärken i låren från måndagens Army Fitnesspass.

Nu är X-talon 212 inte bara lätta och mjuka, de har helt suveränt grepp också. Man springer uppför våta bergshällar och känner sig som Spiderman. Inte en chans att man halkar nedför leriga backar eller skrinnar på blöta rötter. Gårdagens enda missöde kan jag inte lasta skorna för, jag föredrog gyttjan framför de gungande spängerna och vid något tillfälle missbedömde jag djupet och stöp rakt ner i dyn. På så vis kunde jag samtidigt visa funrun vilken tuffing jag är. Sträckan vi sprang var perfekt som testbana och innehåll ungefär lika delar teknisk terräng, skogsstig, grusväg och asfalt - och mina snygga puppor höll lika bra för allt.

ultraschmultra testar: kan dina skor göra såhär?
Okej, jag är lyrisk, jag är fan kär i de här skorna, men nog tjatat om hur fantastiskt allting kändes och bla bla bla. Till kalla fakta istället. De flesta löparskor, även lättvikts- och racermodeller, brukar ha någon form av stöd för hålfoten. Riktigt stabila modeller fungerar i princip som att springa med gips, dvs. undersidan av skon är helt rigid så att foten befinner sig i samma raka läge hela steget igenom. De flesta verkar numera ha insett att detta kanske inte är helt optimalt, och "skotestet" som rekommenderas i de flesta löpmagasinen går ut på att se om man kan böja främre delen av skon. På så vis tillåts foten viss rörelse under steget och att trampdynan kan arbeta. Stödplattan i sådana skor börjar alltså straxt bakom trampdynan och löper under hålfoten och hälen till bakre änden av skon. Stödet anses vara nödvändigt så att man inte skall bli trött i fötterna, som annars skulle tvingas arbeta för att liksom "hålla ihop" foten under steget. Dessutom anses stödet främja det så kallade frånskjutet, ännu en lika förbehållslöst vedertagen som mekaniskt tveksam sanning.

X-talon 212 saknar helt sådant stöd, och är därför mjuk och rörlig under hela foten (se bilden ovan) - något som går fullständigt käpparakt emot det rådande löparskoparadigmet. Man känner bara, va, kan man bara göra så, liksom?!?! Typ vaddå, springa i sockiplast liksom?! och just så är det, ungefär, fast rejälare så att foten trots allt är fullständigt skyddad mot allt vad hårt underlag, vassa stenar och rötter heter. Det är trots allt en riktig terrängsko, en sko som lyckats förena det bästa av två världar - barfotalöpningens frihet, känsla och biomekaniska överlägsenhet med terrängsulans suveräna grepp, stadga och skydd mot allt vad elakt underlag innebär.

Snälla förklara för mig - någon! - varför man överhuvudtaget kommer på idén att det skulle vara på något annat sätt än så här. X-talon 212 är kanske den enda terrängsko just nu som faktiskt är som alla skor borde vara. Kanske, kanske det här äntligen är början på en ny löparskoera.

28 kommentarer:

Dunceor sa...

Oj låter som en sko i min smak! Lite snack om att springa BAMM nästa år då en kollega på jobb sprang det i år men hans partner tänker inte springa nästa år och jag fick fråga. Då passar ju denna skon perfekt!

Magda Gad sa...

Har nu testat och ja, jag kan göra så med mina Saucony.

Jag Colting, du Pasi! ;-)

Tror dock att Inov är bättre just i terräng och givetvis är jag avundsjuk som få på dina läckerbitar.
Speciellt nu när jag ska på en liten terränglöpningutflykt uppåt de norra vidderna över helgen. Det får väl bli Icebugs om det blir slipprigt.

Puma sa...

fredrika, var köper man de där jäkla skorna som jag nu måste ha? eller just det, du hade ju länkat... :)

askan sa...

Ojoj, lyllos dig, jag blir avis: Jag vill också kära ner mig i ett par terrängskor! Var runt på eftermiddagen och letade men alla terrängskor har ju "bra passform" dvs smal läst och det gillar inte min knäppa vänsterfot. Sen jag fick problem för ett halvår sen så har skoutbudet sjunkit ihop till noll, eller nära nog för Asics har trots allt ett par gummistävlar man kan köpa...

Nu kan ju SUM bara gå som på en dans! Med dessa dojjor förväntar vi oss en moonwalk över mållinjen!

Magda Gad sa...

förresten, säljer inte Orienteringsspecialisten på Kungsholmen Inov?

MarathonMia sa...

Jag blev just väldigt osams med mina träskoliknande Kayanos i hallen och önskar att de pengarna gått till Spindelmannnenskor istället. Det vore en syn! Superwoman i spidermanpjuck... Jag vet vad jag ska drömma om! På bröstet har jag ett "S", gissa vad jag har på fötterna?

gullfot sa...

Muuaaaahhhhaaa!! Jag säger det, såfort man fått vetskap om de här skornas existens är man fast, haunted, man måste bara ha ha ha!! :-D

Dunceor, jepp, de är precis i din smak. Har du tur funkar även lästen för dig :-)

Magda: yes, you know what I'm talking about!! Och jag är gärna din Pasi. Det stämmer att de säljer Inov där, vet att de har mina roclites men har inte hört att de fått in X-talon ännu. Vad jag förstått är de fortfarande så pass nya att de är snudd på omöjliga att få tag i. Jag kontaktade inov-8 och fick bekräftat att de är byggda på samma läst som roclitesen, så jag kunde köra rakt av på samma storlek utan att prova.

Precis, gäller även Puma! Men SM Sport hade ju så snabb service att det nog inte är några problem att byta storlek. Ett tips för att hitta dem, i webbshopen måste man titta under "orienteringsskor gummidobb" för att hitta dem. Billiga var de också, 1050:- inlusive porto!

Askan, tyvärr är även dessa relativt smala, men inte som t.ex. Pumas trailfox. Värt att testa kanske. Och visst är det underbart att vara kär! :-)

Magda Gad sa...

Jag ringer omedelbart imorgon och kollar om de fått in dem!

gullfot sa...

Mia, va, träskor? Påminner mig om Peter L som springer i Crocs ;-)

Du är S-woman alla kategorier. Snabb, Super, Sexy, Spider, Stål, Skratt... you name it! :-) (vågar man hoppas på Sörmlands UltraMarathonMia?)

Anonym sa...

Läckra skor. Och ja, jag kan göra så också med mina skor:

http://medeldist.files.wordpress.com/2008/10/free3.jpg

:)

gullfot sa...

Medeldist: jag sa ju att du skulle gilla det här :-)

(Ni andra - kolla in medeldists blogg!)

gullfot sa...

Slår mig förresten att jag kanske skulle vara lite tydligare med att jag tycker mjukheten framförallt är uppseendeväckande för en terrängsko. Precis som ni påpekar finns det ju andra lättviktsskor som är lika mjuka, som Nike free 3.0 eller Magdas kiss this-darlings.

Magda Gad sa...

fredrika, visst är det så att lätta terrängskor är ett unikum. det som jag fortfarande är förvånad över är att colting sprang ö till ö i kiss this. ett faktum som får mig att vilja testa dom i riktig hardcore.

Anonym sa...

Nej mina Adistar Comp 4 kan inte böjas så där. De väger 240 g (storlek 46). Rena marschkängorna med andra ord. Jag som var så glad.

Jag tycker att idealskorna alltmer börjar likna de där blåa gymnastikskorna man hade som barn. Dom kunde man böja. Fast dobbar hade de ju inte.

Anonym sa...

Man ska dock komma ihåg att det inte är alla förunnat att springa i dessa typer av skor. Har man felställningar i bäcken etc måste man först korrigera dem innan man kan ge sig på skor utan något som helst stöd. Skulle också rekommendera att man tränar upp musklerna i rumpa och höfter först, samt gör fotgymnastik eftersom de flesta löpares fotmuskler är ganska svaga efter att tillbringat lång tid i tunga, stela skor som inte låter foten jobba på ett naturligt sätt.
Sådärja Fredika, där var disclaimern så att du inte blir stämd :)

Dunceor sa...

Fast jag protesterar lite mot det. Om man bara börjar lugnt och kör korta distanser samtidigt som man kompleterar med massa tåhävningar och även en del styrketräning så hävdar jag att alla kan börja springa i tunna skor idag. Jag köpte ett par DS Racer i USA i nov och gav mig på och testade mig fram. Visst fick jag lite småskador på vägen, mycket för att jag inte tog det lugnt. Men nu satsar jag på dra Växjö Marathon i mina 157g tunga New Balance RC152.

Och jag har ändå ett väldigt underligt steg, överpronation om jag kör hälisättning och jag tror jag är sned också (då stegen är rätt annorlunda på de olika fötterna). Kan jag så kan alla =)

Anonym sa...

Hej Fredrika
Hörde via en kund som ringde att du var jättenöjd. Jag känner lite som dig. I mitt fall som återförsäljare ska man försöka vara objektiv och inte favorisera ett märke, sko i det här fallet. Men när det gäller X-Talon kan jag inte hålla mig. Den är helt underbar. En del orienterare tvekar lite pga. avsaknaden av metalldubb, men fästet är grymt bra faktiskt och skon pallar mer än man kan tro. Min son som är elitorienterare och var med och vann SM-stafetten i sina X-Talon förra helgen, har sprungit med skon i en månad ungefär. Han sprang bl.a mitt-norska mästerskapen i Trondheim i tuff terräng och de pallar riktigt bra. Lycka till med dina nya skor. Jag ska faktiskt lägga en nyhet med länk till din blogg.

Stefan Millegård
SM Sport Orientering

Anonym sa...

Dunceor: Tja, kanske var lite överdrivet försiktig där, men du har rätt, om man successivt vänjer sig vid skorna kan det funka också. Du och jag och Fredrika som sprungit mycket i lättviktsskor har dock nog kortare tillvänjningsperiod än en person som bara sprungit med 400-gramsskor hela sin löparkarriär.

Krister S sa...

Fredrika, du blir dyr för min plånbok.

Apropå lätta skor. Så läste jag en om en undersökning som sa att 1 kg på fötterna tynger lika mycket som 5 kg på ryggen. Så det är av största vikt att spara skovikt.

Magda Gad sa...

Wow, med tanke på Millegårds inlägg kanske du är sponsrad snart ;-)
(Då får du plocka ut ett par extra åt mig, hävda att de första gått sönder eller nått, haha...)

Och visst är vikten av största vikt. Tänk på Gunde som filade av 0.5 gram från sina stavar. Inte mycket på en stakning, men det blir många kilo på flera. För att inte tala om hur många extra kilon det blir när vi snackar hundra(tals) gram sko.

Dunceor sa...

medeldist: Nja fast jag sprang ju i ett par New Balance 767 enda fram till november (jag hade ett par Nike Air Zoom Elite III som jag sprang två ggr i innan jag köpte mina DS Racer) och de väger 370g. Så jag var helt klart van vid tunga skor också. Enda är väl att jag aldrig varit överviktigt och jag tränade på gym under tiden så var väl inte helt svag i kroppen. Men jag tror ändå att alla kan ändra när som och få bra resultat, vissa kanske får hålla sig till korta lugna pass längre men det går =)

Roligt med folk som affärer som går in och visar intresse, låter som en kanonaffär!

Anonym sa...

Åååh, vill också ha! Kanske är det så att jag MÅSTE ha ett pat nu när jag ska springa SUM nästa år? ;-)

gullfot sa...

Magda: jag är också imponerad av att Colting sprang i Sauconys - men antagligen är det helt enkelt så att rörelsefriheten kompenserar gott och väl för bristen på optimalt fäste. Att man inte vill simma i marschkängor kan jag gott förstå :-). En av arrangörerna till SUM tänker förresten springa i sina Asics DS Racers, så det finns fler som kör racermodell även i terräng. Men som sagt, nu finns plötsligt X-talon... "årets julklapp"? ;-)

Jumper, jag tror absolut de där blåa gymnastikskorna slår de flesta av dagens uppbyggda hightechmodeller med hästlängder. Fördelen med den här nyare generationen mjuka skor är att de dessutom är fjäderlätta. Och dobbar behöver man bara i terräng, lite beroende på. Funrun klarade sig utmärkt i sina vanliga Mizunos.

Medeldist, visst har du en viktig poäng där. Samtidigt så skulle jag vilja kontra att di där som springer i sina tunga, stela skor ju faktiskt också blir skadade med allt vad löparknä, benhinneproblem och fan och hans moster heter. Jag tror det inte finns någon egentlig genväg förbi att ta tag i sina biomekaniska svagheter. Om man inte nöjer sig med att ta en kortare joggingrunda några gånger i veckan. Och det gör man ju inte ;-)

Dunceor precis, jag vill minnas att du körde på ganska hårt, då är det svårt att säga varför det blir trassel. Lycka till som fan i Växjö förresten! Ser fram emot rapporten sedan.

Hej Stefan och välkommen hit, vad roligt att du hittade min blogg! Kul att det går bra för sonen, du får hälsa. Och som du ser fungerar skorna fantastiskt även för icke-orienterare :-) TACK än en gång för den grymt snabba servicen.

Intressant info Krister om det där med vikten! Och visst, många är nog uppe i nästan ett kilo på fötterna sammanlagt. Hu.

Välkommen Kim! Och vad roligt att du ska satsa på SUM!

Anonym sa...

Vissta kan mina det, de är lagade med silikon och den har nu släppt, så visst, de är också väldigt... böjliga ;) luftigare än gortex och passerat gränsen till att vara vintage.

(dina är snyggare och coolare)

Anonym sa...

Nuuu har jag lagt in bilden på mina nya pjucks :D

Anonym sa...

En annan har ju lite större fötter så mina X-Talon i storlek 9½ (UK) väger in på 236g på hushållsvågen. Jag ska dock inte klaga. De är mina klart lättaste trailskor. Det är bara OL-skorna som kommer i närheten.
/Fredrik G

Anonym sa...

Profit extent the subhuman with two backs casinos? puzzle this youthful [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] president and wing it denigrate online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also deferment our up to swain [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] reap it at http://freecasinogames2010.webs.com and sway honest flood !
another obscure [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] fetter of events is www.ttittancasino.com , as opposed to of german gamblers, note in magnanimous online casino bonus.

Anonym sa...

You could easily be making money online in the undercover world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat team[/URL], You are far from alone if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses alternative or not-so-known ways to produce an income online.