25 januari 2009

Utmanad!

Vad vore bloggvärlden utan sina utmaningar. Och vad vore löparbloggosfären utan sin alldeles egen löparutmaning, resonerade N'batha M'bwele och snickrade ihop ett tjugotal avslöjande frågor. Nu har grymmaste Duracellkarin utmanat mig. Lite vettskrämd blev jag, men känner mig faktiskt mest... smickrad.

Snyggot Duracell kallar: don't you dare say no
O.k. folks, here goes:

1. Vilken typ av löpare är du?
Solklart. Ultradistanslöpare. Envis, seg, omåttlig, optimistisk, nyfiken, viljestark och med ett psyke av stål. Ska bara bygga en kropp som matchar också.

2. Hur länge har du löpt?
Okej, tikar löper, men jag fattar nog. Sedan mars 2007.

3. Hur mycket löper du per vecka?
Alltså, hur mycket jag löper är en privatsak ;-), men jag ska försöka springa runt 80 km i veckan den här säsongen, kanske neråt 40-50 km som återhämtning var tredje vecka.

4. Vilket är ditt "feelgood" tempo?
Tro't eller ej, men det är faktiskt 5:40.

5. Vid vilken ålder började du springa?
Typ fem-sex veckor innan jag skulle fylla 40. Om man bortser från en mycket kort och mycket lovande karriär som terränglöpare i 24-årsåldern.

6. Vilka andra sporter utövar du regebundet?
Sport? Regelbundet?! Över min döda kropp.

7. Vad måste du ha med dig på ett pass?
En bra BH, annars är det kört.

8. Varför springer du?
Man, if you gotta ask, you're never gonna get it... men okej då. Eftersom löpningen är något av det mest fascinerande och utmanande jag har gjort, på alla plan. Jag gillar att ligga på gränsen och flörta med avgrunden, liksom. När jag springer är jag det djur jag vill vara.

9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?
Nä. Det finns liksom ingen som bestämmer över mig på det sättet.

10. Hur ofta köper du skor?
Jag köper oftast flera par åt gången så det blir inte så ofta. Två-tre gånger om året? Fast i snitt har jag väl köpt ett par varannan månad. Jag har ett helt lager av mina favoritmodeller.

11. Hur ofta köper du annan löprelaterad utrustning?
Det går lite i skov kan man säga. Just nu är jag ganska välekiperad men funderar på lite fler Linnéaprylar med Södermalmstryck. Och någon smart portabel usb-laddare till min Garmin 305.

12. Var/hur handlar du utrustningen?
Roligaste prylarna finns bara på nätet. Zombierunner är ett hett tips. Jag hittar sällan något kul på RS eller sportbutiker här hemma, urvalet är alldeles för klent och för mainstream.

13. När föredrar du att springa?
Bästa tiden råkar vara 22-23-tiden på kvällen faktiskt. Inte helt praktiskt alla gånger, men alltid lika kul när det händer.

14. Hur ofta tävlar du?
Jag springer en hel del lopp men har inte börjat tävla ännu. Ge mig fem-sex år så kommer jag vara riktigt giftig på 100 kilometer.

15. Vilka distanser?
Numera är det bara ultra, än så länge de kortare distanserna (50 km - 50 miles). Och så marathon som snabbare långpass, för det är kul.

16. Vilken är favoritdistansen?
Så långt har jag ännu inte sprungit.

17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?
Jajamen - "pull! pull! pull! pull!" (jag skämtar inte). "Focus on the action" är också en klassiker.

18. Vilken typ av vätska dricker du?
Vatten. Gäller inte bara löpningen, jag dricker i princip bara vatten och te.

19. Springer du helst i grupp eller ensam?
Alltså jag måste protestera mot frågan. En löpare är aldrig ensam. När jag springer själv är jag fan ett med hela universum.

Jag gillar också att springa i större grupper, typ mingelpartyn. Sedan finns det ett fåtal personer jag gillar att springa på tu man hand med, men det är svårare. Jag är ingen snackspringare direkt. Jag gillar folk som man kan vara tyst med, då kan underfundigheterna och samhörigheten krypa fram, liksom.

20. Hur återställer du dig efter ett långpass?
Jag tar det mycket lugnt på långpassen så för det mesta är jag återhämtad när jag kommer hem. Lite sjysst käk och mjukiskläder är aldrig fel dock. Efter mara och längre blir det citodon till läggdags. Jag fick dem när jag hade brutit revbenet, helt suveräna mot ryckande ben och rastlös kropp.

21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?
Jag gillar skarpt att köra fartökningar på slutet av mina pass.

22. Vart blir du oftast skadad?
Objection! Skadar man sig har man gjort något fel. Jag satsar på prehab såfort jag får minsta varning, som t.ex. när jag tyckte min vänsterfot började tokpronera efter SUM, eller blev lite öm i ena höften under mitt första 30K-pass. Om det är något i löparvärlden jag har svårt att förstå så är det hur folk orkar dras med sina ständiga skador. I min ålder kan man inte kosta på sig sånt, det tar för lång tid att läka helt enkelt så det gäller att hålla sig hel.

23. Vilket lopp drömmer du om att springa?
Drömmar. Hm. Alltså, jag kan ju drömma om att springa Boston Marathon på tre timmar, eller något påhittat etapplopp genom hela Tibet och liknande. Jag fantiserar och drömmer ganska mycket om hur jag springer i olika miljöer, fast då är det inte direkt några lopp det handlar om. Sedan har jag förstås planer på olika lopp också, som the gax 100 miles och Spartathlon förstås.

24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?
Han som spelade Prefontaine i Without Limits, han hade ett sjukt snyggt löpsteg. (Alla tjejer garvar förstås högt här, men han är faktiskt inte min typ.)

25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?
Nu kommer åtminstone en tjej garva högt igen, men just idag måste jag svara Fedor Emelianenko. Han känns som en skön snubbe att vara tyst tillsammans med. Och så skulle jag kunna planka hans coola stil till de fruktade sextimmarsloppen. Slippa den sociala pressen, liksom.

26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?
Jag är nästan övertygad om att jag skulle bli fullständigt sjötokig över castingen. Hon skulle vara alldeles för snygg och ung för att vara jag. En sån där som är söt när hon är svettig, liksom. Yieks. Juliette Lewis skulle annars vara ett ganska bra val, inte för att vi är särskilt lika till utseendet men för att hon skulle klara av alla mina olika roller med rätt underliggande stråk av nerv.

27. Vilka tre löp/träningsbloggare utmanar du?
Jag vore inte jag om jag inte skulle sikta högt, och en del personer kan man aldrig veta för mycket om. Det får bli Rune Larsson, Anders Szalkai, och helt underbara Familjen Hällstorp!

12 kommentarer:

Puma sa...

kul info. skönt att höra att jag inte är ensam om min dragning till löpning under sena kvällar. visst känner man sig helt on top of the world då!!!

Magda Gad sa...

du har rätt. jag garvar högt nu. och ler med hjärtat :-)

Anonym sa...

*skrattar*...härligt svar den där på nr 16! Verkligen roligt att läsa inlägget, få kika in i ditt "tänk" för en kort stund. :)

Anonym sa...

Vi antar utmaningen, men du får ge oss lite tid...ok?
Mvh
Familjen Hällstorp

Anonym sa...

<3

Anonym sa...

Som man frågar får man svar! Rune har svarat!

gullfot sa...

Puma, Magda, Q - high five!!

Fever, high five på dig med. Vad kul!! Och den som väntar på något gott kan aldrig vänta för länge. Här har vi ultratålamod :-)

FR, det blir en h5 på dig med!

N'batha - Rune är cool :-) Du ska vara stolt att din utmaning exploderat!

Karin sa...

Tack för att du antog utmaningen! :-) Och tack för att jag fick veta lite mer om dig, ultra-cooling!

Anonym sa...

Tja nu är vi färdiga.
Hoppas vi ses snart där ute in real life.
Mvh
Familjen Hällstorp

Zebban sa...

På 11 svarar jag portabelt batteri från Kensington. Du ska få ett av mig nästa gång vi ses, ok?

Magdalena sa...

Du har en lite annan utmaning på min sida om du orkar. Förresten, kul att Rune nappade!

gullfot sa...

Duracell - tack själv, det var ett rent nöje :-)

Fever - jaaaaa vad coolt!!! :-D

Zeb, hur spännande som helst, måste ha en bra lösning till gax för batteritiden kommer inte att räcka... sjyrre!!

Hej Magdalena! Wow, jag känner mig smickrad och glad att du tänker på mig - tyvärr tackar jag dock nej denna gång, det var en lite speciell grej med löparutmaningen men generellt skriver jag inte bloggen på det sättet. Kan vi inte springa någon gång istället, säg ja!! :-)