19 december 2008

if not now, then when?

Det kom ett kuvert. Stort, A4, tjockt. Handskriven adress, snygga, kurviga kapitäler. Avsändaren var inte Malmö Stad, för det trycket på kuvertet var överstruket. En ruta med texten "Var vänlig & bekräfta via mail att detta kommit fram" vittnade om ett särskilt värdefullt innehåll. Jag hade inte en blekaste aning om vad det kunde vara.

Stuff som drömmar görs av
Få saker är så spännande som ett tjockt, handadresserat kuvert som landar med posten utan att man har en blek om vad som döljer sig inuti. Där man står och känner på tyngden och fingrar på papperstexturen blir det som ett hål i rumstiden, en lucka där lite vad som helst kan hända. Tankarna far iväg till fantasins mer äventyrliga utmarker för några förtrollade sekunder, tills man något tillnyktrad börjar sprätta upp kuvertet, visserligen lite otåligt slarvigt och hetsigt med tummen sådär, men med medvetet dämpade förväntningar för att inte bli besviken över ett innehåll som med största sannolikhet kommer att vara banalare än den vilda skröna man just nuddade vid i tankarna.

Denna gång var annorlunda. Denna gång bar det mystiska kuvertet med okänd avsändare på ett innehåll så äventyrligt och spännande att min puls vid blotta åsynen slog högre än vad den gjort på flera månader av kompromisslös maffetoneträning.

The gax 100 miles. "MAP, ROUTE AND INFO" i form av två broschyrer, en för inläsning, en för navigering under loppet. Personlig nummerlapp med startnummer 100. Etikett till dropbagen att lämna vid km 48 (128). Ett helt universum av resor, möjligheter och drömmar i ett enkelt kuvert från inte Malmö Stad.

Enligt tioårsplanen var mitt mål för 2009 att utvidga tävlingsdistansen till i runda slängar 65 kilometer, i enlighet med den övergripande strategin att öka med cirkus en halvmara per år. Nu var det inte lätt att hitta något lopp på den distansen på svensk mark, och något lockande utomlands fann jag inte heller. Ett tag lekte jag med GutsMuths Rennsteiglauf på 72,7 kilometer genom Thüringer Wald, gamla DDR:s nationella flaggskeppsbragd i folklig klass med Vasaloppet, men det låg något tidigt i säsongen och var dessutom för långt. Kraftloppet i Finspång på 72 km var ett annat alternativ, det kloka valet, visserligen fortfarande på gränsen distansmässigt, men bra i tiden och på geografiskt lagom reseavstånd.

Problemet var att idén om att springa på landsväg och grus bland sjöar och klassisk kulturbygd i Östergötland inte bet sig fast i min fantasi på det sätt att jag kunde bygga upp tillräcklig entusiasm för att detta skulle bli säsongens stora mål. Loppet tände helt enkelt inte den gnista som krävs för att man mer än allt annat vill springa den banan, att man är beredd till vilka försakelser och kompromisser som helst för att motivera sig till den träning som krävs för att klara distansen. Löpning för mig är och måste vara ett äventyr, på vilket plan detta äventyr än utspelar sig, mentalt, själsligt eller fysiskt, men det trygga, hanterbara kommer aldrig att få mig att brinna till den grad som The Vast Unknown. Löparen i mig är en vampyr, vampyren närs av det blod som pumpas runt av Det Stora Äventyrets hjärta, det hjärta som får hela universum att bulta.

welcome to wonderland - the gax 100
Ett lopp som däremot ända sedan jag började springa fått mig att lämna denna värld för att försvinna in i ett närmast Carrollskt underland vid blotta tanken är the gax 100 milesÖsterlen, tillika Sveriges enda 100-mileslopp. Om Spartathlon är loppet i min själ, är the gax 100 loppet i mitt hjärta. Om stolta Hellas är mitt varandes essens, är det stränderna runt Löderup och Sandhammaren och de väna österlenska kullarna som är mitt ursprung inte minst som löpare. Kapilläriseringen av mina stolta benmuskler kan jag till stor del tacka branterna upp till Ales stenar för, där jag som barn med outtröttlig överskottsenergi sprang mina spontana intervaller upp och ner, upp och ner för backen, otålig över de sölande vuxna. Faktum är att the gax 100 miles i princip från början har varit spikat i långtidsplanen för troligtvis 2012 eller 2013, med en taster i form av 50-milesklassen redan 2010, varför jag i somras påbörjade projektet att reka hela banan, i form av de sista två milen från Kåseberga till Ystad via Hammars kullar och Nybrostrand.

För att göra en lång historia kort så slant mina fingrar i vanlig ordning över tangentbordet och knappade in url:en till gax när jag egentligen hade tänkt ta reda på mer exakt info om Kraftloppet. Och det första som möter mig är ett spår i sanden och följande rader: if not now, then when.

Många liknar det undermedvetna vid en autopilot, när vi väl har våra önskningar och mål tydligt formulerade, då är det bara att förlita sig på autopiloten som ser till att våra handlingar och val leder oss till målet - ibland utan att ens gå omvägen via medvetandet. I mitt fall verkade löpardjuret i mig redan ha bestämt sig, och det räckte med en lika enkel som klatschig slogan för att fyra av den missil som bara låg och väntade på att få blåsa iväg en anmälan till 50-milesklassen på the gax. Faktum är att allt gick så fort att jag helt missade att anmälningsstart inte var förrän i januari (det här var för en månad sedan), men arrangören Stefan var sjysst och svarade med ett grymt nice mail.

Så det jag ville säga var egentligen bara följande, huvudmålet för säsong 2009 är spikat, det blir inget mindre än the gax 50 miles, och det är ett av de absolut häftigaste, vildaste och skönaste loppen vi har en chans att springa i detta land. Faktum är att det enda som smäller högre är the full monty i form av riktiga the gax 100, men det får som ni förstår bli en senare historia.

19 kommentarer:

Anonym sa...

WOW! Hur coolt som helst!
Och den förstasidan sen - det var nära att jag anmälde mig själv...
Man kunde ju tro att 50 miles skulle vara hälften så jobbigt som 100, men så tycks inte vara fallet. Sandlöpning mitt i natten...
Vilken underbar utmaning du gett dig själv att löpa för!

askan sa...

HÄRLIGT!!! Grattis! Jag tror du gör det enda rätta. Du stretchar lite på din plan, men om du känner att det verkligen är GAX du vill springa så finns det ju egentligen inget val, eller hur?

När jag läste om GAX så slog det an en väldigt speciell sträng hos mig också och jag har svårt att släppa det, så jag förstår vad du snackar om.

Om det inte blir nåt Kalmar kanske jag gör dig sällskap :)

om jag vågar

gullfot sa...

Ni är underbara, vilken pepp med två direktkommentarer och båda börjar med utrop i stora bokstäver!

Bureborn, jag är glad att du förstår lockelsen! Svårt att gradera jobbighetsgrader, det blir hursomhelst en annorlunda utmaning och jag har ju inga 100 miles att jämföra med ;-)

Askan, det är inte första gången du exakt formulerar kärnan i det hela - att det ju egentligen inte finns något val. Precis så är det! Så det var bara give up & give in som gällde. Är lycklig över mitt beslut. Och ja, jag är övertygad om att det bara är Kalmar som kan stoppa dig, om något... den sista raden är så suddig så den kan jag tyvärr inte läsa.

Puma sa...

klockrent - och SÅ spännande!!!!

Anna (Orka mera) sa...

WOW, vad spännande. Och som omväxling kan jag inte skylla på att det ligger för långt bort. Det skriker i min ultratarm!

Anonym sa...

Fredrika!

Jag blir själv hur sugen som helst och längtar snabbt till augusti - fortsätter skriva så här så blir du bara inte PR-ansvarig för tävlingen utan förtjänar även en procentandel på framtida anmälningsavgifter ...

Stort lycka till med träningen.

MVH/stefan

Anonym sa...

gax ÄR härligt. gax Är ett äventyr. gax ÄR något underbart som inte får missas.

Du har en spännande augustinatt framför dig som du kommer att komma ihåg länge :-)

Anonym sa...

OJ !!, fast när det gäller dig har jag svårt att bli riktigt förvånad. Vad säger man? Grattis till ett spännande 2009 !

Till skillnad från en del kommentatorer ovan blir jag inte jättesugen när jag läser. Efter dagens långpass på 27 km har jag uppriktigt svårt att tänka mig att springa (ganska precis) tre gånger så långt (och ännu mindre sex gånger förstås). Huvaligen!

Att DU kan springa åtta mil i augusti tvivlar jag dock inte ett ögonblick på. Bara så du vet.

Anonym sa...

Damn, så cool du är. Är inte det här kärlek så säg.

MarathonMia sa...

KÄRLEK! Du är en sann förebild... Jag ska husera i Ystad i sommar, ska lägga in en önskan om rätt datum så jag kan komma och heja!

Ordverifiering: impar (JAJAMENSAN!)

gullfot sa...

Puma, visst är det!!

Anna - jag räknar med dig vid startlinjen :-)

Stefan, med den hemsidan behöver du ingen PR-ansvarig... det räckte som du ser för att få mig hooked i alla fall! Och det tidigare deltagare får i blicken när de tänker på gax säger allt...

Hej Janne! Jag litar helt på dig på den punkten :-) I höst kommer vi att kunna gax-nörda också, vad kul!

Jumper, ja, det är ju bara tre mil längre än SUM. Du har ju sett mig mala på in action ;-) Hur ser det ut med Tildo, har hon tänkt springa baklänges här med?

Linda, this is the cool of cool. Gax alltså. Och det är inte försent att börja träna...

Mia, ska du till Ystad?! Närdå närdå närdå? Vi har hus 1 km från Kåseberga så vi kommer nog vara där några veckor, vore ju ascoolt med lite löparläger...

Dunceor sa...

Jag hade planerat att komma ner och titta på GAX också. Anmälan skjuter jag nog upp ett par år, dock så finns det lite planer på Uppsala 100km i år men det är beroende av hur året går.

GAX50 blir nog riktigt roligt för dig (och alla andra)!

MarathonMia sa...

Löparläger... me like. Min mamma är från Ystad och hotar med att visa Sandskogen och sina barndoms platser under två veckor i sommar! Jag hojtar till när jag får datum!

Anonym sa...

Ja, men det blir nog 100 miles i så fall. Är det samma bana och samtidigt? Annars hajfajar vi här!

Anonym sa...

Då fixar jag extrakontroll i Löderups Strandbad. Hurdags har ni hunnit såpass långt tror du? Vad önskas på bordet?

Ibland får jag till långpass mellan Nybrostrand och Strandbaden, storslagen löpning, mycket kossor.

Dunceor sa...

Jag ska för övrigt ner och springa i de trakterna i jul. Min mamma bor i Smygehamn och funderar på långpass till Ystad på julafton. Mycket fina trakter det där.

Anonym sa...

Det låter mycket spännande att du funderar på att ta dig till Skåne i augusti! I år (2008) blev det GAX50 och jag funderar ofta på hur det kommer att bli att ge mig ut på denna sista halva med 50 miles i benen. En mäktig uppgift! Kul om vi springer där samtidigt nästa år.

gullfot sa...

Hej och gott nytt år allihopa!

Jag laggar sjukt efter med bloggen och lovar bättring :-). Tack för fler trevliga kommentarer!!

Duncan, det vore riktigt kul om du dök upp!

MM - visst fanken ska vi ha löparläger i sommar. Garanterat Maffetonefritt. Då kan du få jaga mig uppför backar så det står härliga till.

Tildo, det är samma bana. Fast dubbelt så lång. Då får vi se vad det blir!

Olof, hej, oj, en extrakontroll vid Löderups strandbad skulle ju sitta finemang garanterat! Ännu har jag inte den blekaste aning om hur länge det kan tänkas ta, men återkommer efter att ha studerat kartan hemma (befinner mig i Nederländerna just nu av alla ställen).

Staffan, riktigt kul med kompisar som springer! Det ryktas om att 100-milesarna redan hunnit gå förbi "vår" start när vi börjar, men på ett eller annat sätt lär vi väl ses :-)

gullfot sa...

Förresten är jag lite rädd för kossorna. Olof, några insidertips? :D