21 maj 2008

Jag vet vad jag gör i sommar

Likt Drottning Kristina hade sin Descartes har även jag min husfilosof, Dr. Björnsson. En sådan är bra att ha ibland för att reda ut saker och ting. I olika diskussioner, kanske framförallt på internet, brukar det dyka upp uttalanden i stil med att den fria viljan är en icke-existerande illusion, och att filosofin bevisat detta. Nu finns det visserligen filosofer som gjort sig skyldiga till den sortens slutsatser, men inom ämnet är man långt ifrån överens i sakfrågan, upplyser Dr. Björnsson. Likaså har man heller inte entydigt lyckats visa, vilket också påstås ibland, att motiven för våra val är rena efterhandskonstruktioner, och att beslutet i själva verket fattats i förväg i en omedveten process helt utanför vår medvetna vilja.

Hur det än förhåller sig med den saken så gör jag för det mesta som jag vill, och i samma envisa anda inbillar jag mig att det är utifrån just min egen fria vilja som jag fattar mina förhoppningsvis ändamålsenliga beslut. Eftersom jag dock ännu inte riktigt fattar varför jag idag anmälde mig till Team Stockholm Marathons sommarträningar, blir jag väl åtminstone denna gång tvungen att efterhandskonstruera mina motiv.

Descartes och Drottning Kristina diskuterar VOmax-intervaller

Recap. I våras, när jag började springa, hade PUMA gratis träningar på Stadion inför St. Eriksloppet, numera Stockholm Halvmarathon. Träningarna leddes av Anders Szalkai med konsorter, riktade sig enligt webbinformationen till alla nivåer av löpare, och gick av stapeln ungefär en gång i månaden. Vi kan väl säga såhär, jag lärde mig på den träningen att "alla nivåer av löpare" inte nödvändigtvis innefattar mulliga tanter som köpt sina första joggingskor för tre veckor sedan och i glad tillförsikt varvar löpning med promenad. Så det var bara att gilla läget och hänga med i intervaller, löpskolning och backar, under ledarnas lika konstanta som desperata förmaningar att hålla mitt eget tempo (och förmodligen panisk rädsla om min kardiovaskulära hälsostatus). Jag hade hur kul som helst.

Jag lärde mig också att jag sällan presterar så bra som under den positiva press det innebär att ha pushande tränare och andra löpare omkring mig, och när första informationen om Team Stockholm Marathon kom i höstas var jag överentusiastisk. Det fanns bara en hake - det var långpassen man skulle springa gemensamt, inte kvalitetsträningen. Jag var skeptisk redan då, och lite besviken, jag som ju ville jagas runt löparbanorna på Stadion med visselpipa. Men vafan, klart man är med.

För att göra en lång historia kort - den som vill forska i saken kan i högra menyn enkelt välja kategorin TSM för relevanta blogginlägg - så hoppade jag av efter drygt två månader, för att göra som Szalkai hade lärt mig, nämligen att springa i mitt eget tempo. Samtidigt har jag varit lite avundsjuk för den fantastiska gemenskap som andra byggt upp under dessa söndagspass (se bara på Masse, Nix, Karin och Allan), och en liten del av sanningen är kanske att 4:30-gruppen var lite extra drabbad av diverse tillkortakommanden. Puma t.ex. hoppade av några veckor innan mig, och Puma är inte den som ger upp i första taget, för att inte tala om att mesköra på träning.

Hursomhelst, för någon månad sedan dök det upp information om gemensam sommarträning i Team Stockholm Marathons regi, denna gång anpassad till Halvmaran i september. Inte långpass på helgerna, utan kvalitetsträning tisdagskvällar. Just nu längtar jag bara efter att ha klarsprungit maran, för att slippa allt vad träningsprogram heter och köra helt fritt på känn. Distans, distans, distans, volym, volym är vad jag längtar efter. På med löparryggan, till jobbet, hem från jobbet. Och så utflykt på helgerna på några mil.

Men saken är ju den, utan kvalitetsträning blir man inte snabbare. Eller man blir åtminstone mycket sämre på att bli snabbare, om ni fattar vad jag menar. Och när jag tänkte på allt detta i morse framstod det plötsligt som idiotiskt att inte ge TSM en andra chans. Visserligen försökte ödet hindra mig från detta förhastade beslut helt stick i stäv med visdom byggd av vinterns erfarenheter genom att anmälningsformuläret inte fungerade, men tror ni inte att jag trotsade universum genom att till och med uthärda den psykologiska ansträngning det innebär att öppna Internet Explorer för att få det att fungera.

Så nu blir det så. Tisdagar, ÖIP, 18:00, från 17 juni. Ämnesraden på bekräftelsemailet lyder Halv Marathonträning. Jag håller tummarna för att det är den bättre halvan.

10 kommentarer:

Puma sa...

hej hej, grabben har också anmält sig till den träningen... och om jag bara visste att jag skulle gilla den skulle jag också anmäla mig. fokus efter maran för min del ligger ju iof i att bli snabbare så kanske skulle man anmäla sig...

Fredrika sa...

Det vore jätteroligt om du hakar på Puma! Tror det är svårt att klanta till det med tisdagarna. Dessutom kan vu ju hålla ihop om dom är dumma :-)

Magda Gad sa...

Låter ju kanon.
Vem behöver ägna sommarkvällarna till att ligga på rygg på ängen, lyssna på fågelkvitter, tugga på ett grässtrå och filosofera när man kan låta sig jagas runt på en bana av andra som är lika galna som en själv.
Utmärkt :-)

Butlern sa...

När jag frågar snitsaren om "den fria viljan", grymtar han att "vi måste tänka oss att den finns", vad han nu kan mena med det. Vem är förresten den unga damen på bilden?

"Lite snabbhetsträning skadar aldrig", hade jag tänkt skriva, när jag kom på att det är just på grund av sådan min hälsena är öm. Spring försiktigt!

Butlern sa...

Jag menar naturligtvis i första hand jumpers hälsena. (Här hos farbror Steffe känner vi alla av varandras krämpor. Oddvar Moen kallar det stigmatisering, medan andra skulle kalla det voodoo).

Fredrika sa...

Magda: fågelkvittret i Ursvik klockan fem på morgonen lär vara oslagbart, och filosofera kan man på långpassen. Inget klår dock Stadion en sommarkväll! :-D (Häng på vetja)

Butlern: Dam? Några sådana finns inte på denna blogg. Du menar antagligen den blonda, Liselotte von der Pfalz, av wikipedia beskriven som "Proud, blunt, opinionated, and prolific", dvs. inte utan likhet med undertecknad. Apropå likheter, notera gärna Anders Szalkai till vänster i bilden.

Det skall nog mycket till att jag kommer upp i jumpers hastigheter - hälsa att han får krya på sig!

Magda Gad sa...

Låter fantastiskt! :-)

Dunceor sa...

Ni är så jäkla bortskämda! Önskar vi hade något liknande här nere. Szalkai är ju faktiskt helsingborgare, han borde anordna det här nere istället!
Dock så kör väl IS Göta rätt mycket gemensamma träningar men det har bara inte blivit att gå med i dem.
Kör hårt!

Karin sa...

Jag slits mellan TShM-träningar och IF Linnéa-träningar, båda är på tisdagar... Och det vore kul att testa halvmarathonformen, fast det blir Berlin Marathon som blir höstens fokus innan N.Y Marathon. Åh, svåra val :-P
Stadion-intervaller är något magiskt som alla borde prova på!

Fredrika sa...

Dunceor: visst är vi bortskämda! Vi har allt utom bokskogar ;-)

Karin, jag har också varit nyfiken på Linnéa inte minst eftersom Annika A erbjudit sällis, men resonerade som så att klubbar ofta har sommaruppehåll. Fast jag vet heller inte om jag törs med riktig klubb. Och sen var det ju det här med Stadion :-D (fast jag tror det blir mest ÖIP)