05 februari 2010

Nu jäklar blir det åka av

Första gången jag var på någon form av läger var nog ett ridläger jag fortfarande minns med fasa. En totalt misslyckad historia, jag var helt ensam eftersom min kompis Sandra och hennes gäng som var överlägsna ryttare hamnade in en annan grupp. Jag kissade på mig för man fick inte gå ifrån när det var städdag och hästarna skulle ryktas, fick åka in på akuten efter att ha ramlat av den isabellfärgade Mira, och parades sedan ihop med en mindre ponny som trots det oskyldigt klingande namnet Heide var en elak, lat och ogin liten historia som försökte gnida av mig såfort vi red förbi något lämpligt buskage. Dessutom var man tvungen att dricka pepparmyntste som smakade smält tuggummi på kvällarna, och egentligen var jag ju livrädd för hästar och fattade inte varför jag plågade mig igenom det hela, men sannolikt hade jag tjatat till mig detta gödseldoftande helvete för helt egen femma, och det fanns alltså ingen annan än mig själv att skylla på.

När JB66 på puls.se drygt tre decennier senare bjöd till träningsdagar i Skåne nappade jag direkt, trots att jag bara hade sprungit i ett år. Sina egna apostlahästar kan man lita på, och eftersom jag vid det laget redan utan problem hängde med mina ultraidoler way beyond min egen förmåga var jag inte orolig för att det skulle funka. Vi blev till slut bara tre stycken som körde The Full Monty, men till helgen dök det upp fler och dessutom hade vi det lokala Skånegänget som hangarounds. Jag förvånade mina nyvunna löparkompisar med mina FiveFingers och min vana att äta under långpassen, körde skiten ur mig på deras vilotempo, skolkade från backintervallerna och hade hur kul som helst.

Bästa lägermyset. Sitta och utvärdera träningspass.
JB66 och jag Smygehuk 2008, fotograf min Lotta8


Träningsläger is da shit. När IF Linnéas alldeles egen superhjälte K3n drog ihop ett läger i fjol var jag därför inte sen att hoppa på tåget, och den långhelgen i april blev om möjligt ännu roligare med en totalt misslyckad tidsgissartävling och turen Smygehuk-Malmö som krona på verket. Det var därför bara att hoppa på första bästa lediga bilplats och dra med Skogen och gänget till Tänndalen i höstas, för att lära mig orientera med de vackra tjejerna från landslaget i lättviktsrodd och käka frukost med Clas Björling och hans snygga och coola Kristine, MTB-proffset. Läger är läger, läger tackar man inte nej till.

Redan i somras började vi faktiskt spåna på den ultimata träningstrippen. Schweiz. Davos. Alperna. Landslagsnostalgi, höghöjdsövernattningar och EPO. Backlöpning galore. Hb och viktkontroll. Proffsträning, helt enkelt. Skogen drömde sig tillbaka till Jakobshorn med fuktiga ögon och själv fantiserade jag om tidernas lårmuskler och syreupptag. Drömma kan man ju. Och är det en riktigt bra dröm så är det egentligen bara att köra.

För några veckor sedan spikade vi datum med perfekt fysiologisk timing inför Swiss Alpine, och satte sedan igång att jaga boende och flyg. Pusselbitarna föll på plats en efter en, och igår hade vi release för flyern. Träningsläger på hög höjd i Davos, 3 - 10 juli 2010 är den nyktra titeln bakom vilken det gömmer sig ett äventyr som jag just nu inte hittar några vettiga ord att beskriva. Jag säger bara som i Rocky Horror Picture Show, Don't Dream It, Be It, och vet du vad, det är bara att hänga med.

15 kommentarer:

Ingmarie sa...

Det kommer att bli världens vecka! Vad vi ska kuta! Och vilken MAT vi ska äta!Oj oj oj! Så himla glad att du fixat detta! :-D

Miranda sa...

Ja, det låter ju minst sagt fantastiskt!

Gax Staffan sa...

Klart man blir sugen , vem skulle inte bli det lixsom :=)

/Gax-Staffan

Ps. Det var riktigt kul förra året i Smygehuk

Brum sa...

Pulslägret i Smygehuk hör till de träningsminnen man inte glömmer i första taget! Riktigt, riktigt skoj. Hoppas ni har lika roligt på Davoslägret!

Carina sa...

Klart man hänger med, ska bli så jäkla kul!

jumper sa...

Jag hänger inte med !

(Men om du vill kan jag berätta vilka två träningsläger jag varit på i mitt liv).

gullfot sa...

Ingmarie, så jäkla kul att du hänger med! Och med tanke på vår track record hittills så ses vi i juli, i alla fall ;)

Hej Miranda! Slår mig att jag inte varit inne på din blogg förrän nu, kul! Jepp - fantastiskt är ordet.

Gax-Staffan: minne för livet!

Hej Brum! Ännu ett exempel på minnen - och vänner - för livet <3

Carina: du och jag baby!!

Jumper: inte helt oväntat, men jag vill jättegärna höra dina lägerhistorier!

Dunceor sa...

Japp även jag tittar på att haka på. Jag har lagt upp lite semesterplaner och där har jag gjort rum för detta. Så jag ska bestämma mig i veckan och diskutera med chefen. Sen får vi se! =)

Grymt initiativ i alla fall!

askan sa...

Wow, vilken grej! Ni kommer få fantastiskt skoj!

Anonym sa...

Holy moly, vicket läger! Ni kommer att ha det rent jäkulskt fantastiskt! (ursäkta svordomen, men ibland måste man ta i lite.)
Önskar att jag kunde haka på, men det är liiiite väl saftigt för mig. :-)

jumper sa...

Okej då, eftersom du ber så snällt:

1. Flen 1964. Mellan IK Kometen och Studenterna tävlade jag ett år för Enebybergs IF. Varje klubb i Stockholm fick skicka två lovande unga friidrottare på detta veckoslutsläger. Bland deltagarna minns jag bland andra den hyfsade höjdhopparen Bengt Jangfeldt, sedermera slavist och författare.

2. Järvsö 1967.
Snitsaren skriver:
"Resterna, som ligger här, drar sig till minnes hur de vid midsommartid 1967 deltog i ett träningsläger i Järvsö samman med Stockholms Studenters IF, numera FK Studenterna. Klubben bestod då som nu nästan bara av löpare och tränaren Bo Aggeborn drillade dem hårt med intervallträning, som då var tidens melodi. En annan sådan var ”Jag hade en gång en båt”, en från början karibisk folksång, som fått svensk text av Cornelis Vreeswijk och som sjungen av honom i duett med Ann-Louise Hansson låg på de musikaliska topplistorna. En morgon stämde en av de stackars löparna på lägret upp en egen passande textversion: ”Jag hade en gång ett par ben, med vader och lår och knän, men det var för länge sen, så länge sen. Svara mig du! Var är dom nu? Jag bara frååågar: Var är dom nu?”. Som ensam höjhoppare i klubben kom man lindrigare undan och behövde aldrig sjunga sådana sånger".

Själv minns jag inte mycket därifrån mer än att en av löparna läste en bok om drömtydning av Freud och att en annan av löparna fann sin tillkommande under midsommardansen.

Slut.

Swissbabe sa...

Inget läger utan Swissbabe!

MarathonMia sa...

Mitt hjärta blöder, min själ skriker - vill med, vill med... men jag kan inte. buhuuuuuu

Magnus sa...

Hej Fredrika!
låter ju fantastiskt med Schweiz, men hur blev det med Österlen för din del nu till helgen? Har inte din mailadress längre:::(

gullfot sa...

Duncan: jag avvaktar förväntansfullt! :)

Askan - när ungarna är stora, då du!!

Bureborn, det går att anpassa du vet :-)

Jumper, tack för lägerberättelserna. Järvsö verkar ha gjort visst intryck.

Swissbabe: givet!

Mia: jamen åååhh!! Jag önskar du kunde vara med!!

Magnus! Svårt, svårt, så lockande men vet inte riktigt hur, jag har ultraschmultra snabel-@ gmail punkt com... själv minns jag bara xmagnusx, annars hade jag genast mailat!