09 februari 2010

Barfotapendling

Vad får man om man korsar ett kenyanskt skolbarn med RW-Sofie? Då tänker jag mindre på gaselltempon och slanka snygga ben, än på det här med barfota och transportlöpning. Kenyanska ungar sägs ju springa barfota till skolan, och Sofie är givetvis springpendlandets okrönta drottning. Så om man springer barfota till och från jobbet blir man alltså något av en korsning mellan de två. Och det är precis vad jag gjort idag.

Okej, inte helt barfota, men nästan. I Aquasocks, ett slags badskor. Och Aquasocks är anledningen till detta inlägg, för jag känner visst ansvar i den veritabla hype som börjar sprida sig.

Barfotapendlarens bästa vänner: Salomonrygga och Aquasocks
Tipset om Aquasocks för nära-barfota-upplevelser trots minusgrader och snömodd kommer ursprungligen från signaturerna Julius och Mats S i barfotalöpningsgruppen på Funbeat; det dök upp dagen efter det berömda Nature-peket om barfotalöpning kontra löpning i skor, och jag beställde ett par på studs. Paketet kom i princip med vändande post, jag gav mig ut på den första testrundan och var såld direkt.

Carina
skrev i morse ett utmärkt inlägg om hur det känns att springa med Aquasocks första gången, så hälsa på hos henne vetja så slipper jag upprepa mig. Flera har nu gått och beställt ett eget par, medan andra tycker det här med barfotalöpning kan vänta till sommaren. Detta har fått mig att tänka lite.

Alltså, även om det är skitkul att studsa omkring i neoprensockor i snön så är det liksom inte helt riskfritt om man ditintills sprungit hela livet i dämpade löparskor med motion control. Då tänker jag mindre på löpsteget i sig, än att den sortens fötter helt enkelt levt ett alldeles för skyddat liv för att ha utvecklat de muskler, det rörelseomfång, den proprioception och den styrka som krävs för att ostraffat kuta barfota eller i minimala skor utan uppbyggnad. Fötterna behöver helt enkelt tränas upp, så ta det lugnt i början och öka distansen försiktigt. Dessutom skulle jag rekommendera att kombinera barfotalöpningen med annan fotträning, som t.ex. klassikern att krama handduk med tårna, och liknande. Ett bra tips här är häftet "Starka fötter" utgivet av SISU Idrottsböcker. Själv svär jag på mina Yamuna Foot Wakers, som jag skaffade när jag fortfarande sysslade med dans.

Det andra är det här med löpsteget. Det råder alltså inte längre någon tvivel om att barfotalöpning är en utmärkt träningsform för att öva in ett bra och biomekaniskt korrekt dämpat löpsteg. Men ofta är det olika muskulära svagheter och obalanser som gör att man inte kan springa så som kroppen är tänkt att fungera, t.ex. dras jag själv med en svag gluteus medius som gör att knät viker sig inåt. Det kan behövas stabilitetsträning av flera muskelgrupper än bara fötterna, och det är därför en god investering att gå till en vettig kroppsterapeut för att reda ut eventuella svagheter och få ett bra prehabprogram.

Jag skulle tro att folk med ett fint, lätt och kompakt löpsteg som Carina upplever barfotalöpning och att kuta i Aquasocks som skön och rolig ganska omedelbart, medan löpare med mer kraftfulla powerkliv kommer att tycka att landningen känns ganska hård. Faktum är att det är precis det som är grejen - och ett tydligt tecken på att man har allt att vinna på att köra lite barfotalöpning då och då. Föralldel, inte bara i den mjuka snömodden - nej gärna också på hårdare underlag, för att verkligen känna ordentlig feedback från marken. Några minuter bara, men gärna ofta. När man hittat rätt känns steget som ett mjukt och lätt tassande, även på asfalt, och även vid högre tempon. Rätt landning och kortast möjliga markkontakt är nyckeln här.

Personligen är jag lyrisk över den här sortens löpträning, men då har jag också medvetet byggt upp mina fötter och min kropp specifikt för detta över drygt två års tid. Jag skaffade mina första Vibram Fivefingers redan 2008, och sprang hela förra vintern i tunna Puma H Streets. De mest dämpade skor jag överhuvudtaget springer i nuförtiden är Brooks T6 Racers, lättviktare tänkta för tävling upp till halvmarathon alltså. Funkar finfint för ultra, 50 miles var inga problem. Det har känts som en naturlig utveckling, men precis som så många andra började jag med vanliga pronationsskor, utprovade av proffs med hjälp av videoanalys i löparbutiken.

Jag svär på barfotalöpning och jag tycker alla löpare skall lägga in barfotapass i sin träning, men jag anser också att man ska ta det försiktigt och se det som en långsiktig satsning. Skaffa ett par Aquasocks för löjliga 149 spänn redan nu, så kan du kosta på dig att springa lite längre sträckor i sommar när gröngräset lockar och ropar efter spralliga nakna löparfötter. Riv ur den extra hälkudde som sitter under innersulan; är du riktigt hardcore struntar du även i denna. Ut och lek!

19 kommentarer:

Patrik sa...

Ska beställa på studs! Läste att de var rymliga i storlek, tycker du att de är väldigt rymliga mot andra skor du har i samma storlek du valde?
Dumt att de bara kosta 149 kr, minsta orderkostnaden på sidan var 150 kr :)

Anders sa...

Kul läsning :)
Jag skrev det på funbeat och jag skriver det här: hopprep :)
Det tränar upp fötterna, vaderna, låren, rumpan (och armarna).

Anonym sa...

Kul. Jag köpte för några år sedan några liknande badskor för att kunna gå på klippor och stränder, och hade dom sedan i båten. Utmärkta både i båt, land och vatten. Sen låg de bortglömda efter att jag sålt båten.

Jag kollade på skorna förra våren, och undrade om det inte skulle kunna gå att träna i dom. Men de funkade inte för fötterna, klämde fel och så var det dragkedja på ovansidan som inte alls fungerade med min fot. Sen vet jag inte vart skorna tog vägen, hamnade nog i soptunnan.

Det är nog dags för nya badskor. Bra tips. Tack.

jumper sa...

Gubbfråga: Finns dom häringa vattenstrumporna ("Ären vi månd icke i Sverige" (Povel Ramel)) i vanliga affärer, där dom frågar "Vad får det lov att vara" och där man får prova sina skor i lugn och ro?

Nu ska jag berätta om alla gånger jag har sprungit barfota. Håll i hatten!

jumper sa...

(Förlåt, "Äro vi" eller "Ären I" ska det förstås vara).

Dunceor sa...

Jag borde ta och beställa ett par då jag redan idag springer alla mina pass i Nike Air Zoom Streak XC 2 som är de mest odämpade skor jag har varit med om. Det är i princip helt odämpade också.

Det är intressant och min plan är mer barfota intervaller på gräs i sommar =)

jumper sa...

Nej, när jag går till källan, ser jag att Povel Ramel faktiskt som medvetet stilmedel använder hybridformen "Vi ären":

"...Kurage, du gamle kolportör, tre vitten för en Express! Var gives fluidum? Frilige, mine Bröder! Letom krogenom! Följom annonsenom i spaltenom på nöjessidenom! Si där! La Ronde, Papagallo, Maritim, Zum Alten Brunnen, Cat Ballou, Costa Brava, Hong Kong, Zanzibar, Parioli, Ravioli, Nizza, Pizza. Mine bröder! Ären vi månn icke i Stockholm? Sein Diener, Jergen Puckel, was sagt du? Ach, Ich pin ein elend Sinder! Zum Lorry, natürlichvis! Der er jo Tanz für ten Moken Ongdom! Fan i fåtöljerna! Ingen Tanz förrän vi bekommit oss en kanna Hoglands under kråset!..." osv

(Ur Bellmanpastischen "Torstigste Bröder")

Köp Aqua Socks men ta det försiktigt i början!

Anonym sa...

Kul genomslag tipset om dessa skor fick. Till dig som undrar var man kan köpa dem direkt så är svaret Uppsala, Kroons badshop.
Jag har kört i -18 med ett par strumpor i utan problem.
Löp väl! /Mats S

Sofie RW sa...

Antar att gaselltempot och de slanka benen var med syftning till mig, haha.

Tycker det verkar väldigt spännande med dessa socks; har funderat och funderat hur göra för att få testa att springa med FFs i snön, men har inte vågat då jag antagligen skulle ha grymma sendrag under fötterna några nätter framöver med den nerkylningen; men i dessa verkar man ju kunna ha tjocka strumpor.

Och får man liknande känsla som med FFs är det ju bara för underbart - både man själv och andra får bonus-träning för magmusklerna av allt skrattande.

gullfot sa...

Kul med kommentarer!

Patrik, jag kör 37 i vanliga skor och 38-38,5 i löparskor. Beställde 37 i Aquasocks och de är perfekta. De är mycket mjuka och töjbara i neoprenen så det känns inte som hela världen om någon tå går emot heller. Det där med orderkostnaden löste jag med att beställa ett par vanliga neoprensockor för vårens myrlöpning också, hörde av någon annan att det fanns billiga handdukar också... borde ev. gå att toppa upp till 150 också, dvs lämna en krona i dricks? :-)

Anders, jaaaa!! Hopprep är suveränt, är helt på din sida här. Har skrivit något gammalt inlägg om det också, orkar bara inte gräva fram det just nu. Hopprep barfota hemma på parkettgolvet, fantastisk träning!

Badgear: coolt! Och som du säger, kanske dags för ett par nya.

Jumper, längre ner tipsade Mats S om butiken i Uppsala. Å andra sidan är det inte mycket till skor att prova... ;) Tack för Torstigste Bröder.

Dunceor, de här är som sagt knappt ens värda att kallas skor. De är framförallt mycket mjukare än både Vibrams och extrema lättviktare. Och kostnaden är ju inte mycket att bråka om...

Hej Mats! Ja det var ett tips som hette duga. Hoppas du är lite stolt nu också, vi är många som hakat på flugan du startade :-)

Sofie, det var precis anledningen att jag nappade på tipset med Aquasocks. Forskarna i Nature-artikeln varnade till och med för att springa med kalla fötter, eftersom känseln då blir sämre. Men neoprenen i Aquasocksen isolerar suveränt, och det är verkligen varmt och gosigt. Jag har kört vanliga x-socks i dem, alltså heller inte överdrivet tjocka strumpor. Jepp känslan är mycket snarlik FFs!!

Carina sa...

Neoprensocks!! Det missade jag. Måste nog surfa in och kolla upp!

MarathonMia sa...

Vibrams eller Aquasocks? undrar en som vill bli av med tunga skor...

gullfot sa...

Vibrams: runt tusenlappen, för kallt nu i snö och minusgrader, perfekta till våren och sommaren.

Aquasocks: hundrafemtio spänn, varma och goa. Perfekta som vinteruppvärmning inför sommarens barfotaturer.

Löpkänsla: likvärdig, aquasocks några gram tyngre och har givetvis inte känslan av spretande tår, men för en sjundedel av priset... you do the math!

Dunceor sa...

Irriterande var ju att deras gräns på beställa var minimum 150 kr och de kostar 149 :P Ska man slå till på två par direkt?
Spana min blogg för en annan rolig grej också ;)

Ingmarie sa...

Har frågat flera om jag med mina känsliga fötter ens VÅGAR testa?? Klarar inte av att gå i strumpsockar hemma för mycket med risk att neuromet kommer tillbaks....Men kanske om jag lägger silicoldynor under framfoten. Vet du?

gullfot sa...

Duncan: ska kolla direkt! :D

Ingmarie, sånt skulle jag inte diskutera med någon annan än en riktigt duktig fotspecialist. Rent spontant så är det just det där med olika dynor hit och dit som kan försvaga den naturliga styrkan som ett korrekt uppbyggt valv ger, men det är alldeles för komplicerat och för känsligt för att spekulera kring som glad amatör.

Kan tipsa om "Fot-Anna" hos Hedman & Malmén Sjukgymnaster, hon har fått flera "dödsdömda" dansande vänner på fötter igen när det påstods vara kört för resten av livet. Kommer inte ihåg efternamnet, men om du googlar redan på Hedman & Malmén och ringer och frågar efter en Anna som var mycket duktig på fötter borde du hamna rätt.

Julius sa...

Jo, det är ett mycket bra tips, men Mats S inlägg kom ju dagen efter att jag tipsat om/nämnt aquasocks i en annan tråd på funbeat ("Varför springer ni barfota?"). Hursomhelst är det ett bra och billigt alternativ till VFF.

gullfot sa...

Hej Julius, det var ett kanontips, och ära den som äras bör! Jag såg Mats tips och missade ditt, därför blev det som det blev, sorry. Har givetvis lagt till ditt namn i texten nu! :-)

Johan sa...

Sent ute som vanligt, men jag sprang hela vintern i ett par Vibram FiveFingers Flow och det funkade alldeles utmärkt. Enda gången det blir för kallt är när man springer långa sträckor på framskrapad asfalt men snö i olika former är inga problem alls.