08 mars 2009

Tjohoo, typ

Första frågan om vad jag hade för mål till Skövde 6 H fick jag nog redan i julas, när jag fortfarande envist tuggade mina lågpulsmil enligt Maffetone. Jag sade samma sak då som jag säger nu, jag har inga mål av typen "55 km" eller vad det nu må vara. Jag ser mig inte som sextimmarslöpare, och då blir min mätbara prestation tämligen ointressant.

Däremot är det ett ypperligt tillfälle att testa både form och strategier, så mitt mål med Skövde är det något luddiga att få ut så mycket som möjligt av det. Springa, och observera mig själv.

Hela hösten och vintern har jag gladeligen agerat farthållare åt alltifrån rookiesar som kört sina första riktigt långa långpass, till rutinerade ultralöpare som velat ha hjälp med att hålla jämnt tempo. Jag har varit bromskloss åt folk som behöver tygla sig i starten, och pushat på andra den sista milen in i mål. På något vis har jag blivit synonym med det där ångloket som bara tuffar på, oförtröttligt, i jämnt tempo, som det är bara är att ta rygg på.

Så kommer det inte att bli i Skövde kan jag säga redan nu. För då blir det lekstuga. iPoden kommer att vara laddad med mitt mest eklektiska urval bland punk och disco istället för hejarklackarnas schlager, benen pumpade med knäböj och hopprep istället för überlångpass i maffetempo. Tre parametrar är givna: bansträckningen, sex timmars totaltid, och Garmin som kommer att pipa i intervaller om tjugo respektive fem minuter. Resten är total frihet, som jag kommer att klämma varenda ljuvligt söta droppe ur.

Löpningens innersta väsen
Jag säger som jag brukar göra i såna här sammanhang: det är sex timmar, det är party. Bring it on!

21 kommentarer:

Peter Nilsson sa...

"Mitt mål? Springa 6 timmar på 360 minuter blankt."

Helena sa...

Shit det är ju nästa helg!!!! Har varit ifrån bloggvärlden ett tag, vilken tur att jag kikade in här. Jag säger bara: Go Fredrika, go Fredrika go Fredrika!!!!! Jag ska följa varje steg du tar (kan man det?) Jag uteblir dessvärre från veckans Linnéaträningar så jag säger redan nu LYCKA TILL!!!!!!!!!!

jumper sa...

Men Fredrika, hur hör du när Garmin piper om du har öronen fulla av punk och disco?

Vad är för resten "hejarklackarnas schlager"?

Fredrika sa...

PN: hahahaha! :-)

Helena, high five! Blir inge Linnéa för mig heller den här veckan, men sen! Det ryktas om att det ska gå att följa loppet via jogg - jättespännande i så fall.

Jumper, både ja och nej - en blick på klockan då och då krävs för att vara uppmärksam på signalen när det närmar sig. Det var dock inga problem på Råsta Runt. Vad gäller schlagern så är det ett gäng som brukar ställa upp som hejarklack längs banan medsamt bergsprängare. Mycket populärt inslag i Skövde, av folks beskrivning att döma.

Evelina sa...

Kan knappt komma på ett bättre eller roligare party! Njut hela vägen!

MarathonMia sa...

Bring it on girl! Jag hade tänkt köra några varv med bastkjol för att underhålla liksom... men nu inser jag att du får överta den rollen -JAG SKA TÄVLA. Shit - skrev jag ut det där...?

Anonym sa...

Os pa tjejen! Och njut hela vagen!
Blir nastan - men bara nastan- sugen pa att springa sjalv.

Benet sa...

Blir också (nästan?) sugen på att vara med på "spektaklet". Tänk att vara ute i sex timmar. Det låter ju helt sjukt härligt. Det bor kanske en ultra-wannabe i mig i alla fall?

Men, men. En sak i taget. 16/5: Halvmara. 30/5: Helmara. Men sen...


KÖR HÅRT FREDRIKA! Och rock'n'roll-disco-punka dig fram där i Skövdeparken. Coolt!

jumper sa...

Som jag kommenterade på annan blogg. För långsamma löpare behöver "6-timmars" inte innebära en upptrappning från helmaran. Det gäller naturligtvis inte Benet, som nog hinner längre än 42 km.

Fredrika sa...

Hej Evelina! Vad kul! Och YESS fanken vad party jag ska ha :-)

Mia - vad mer kan jag säga. Klart du ska tävla. Och som vi redan utrett, party är inte bastkjol för mig i det här sammanhanget, utan dödligt allvar :-D

Bureborn, vinkar ända ner till Atlanten! Vad glad jag blev över din hälsning, lite solglitter sådär. Jag tror allt vi kommer att lyckas lura med dig på dåligheter vad det lider!

Benet - jag hör att du fattat vad det handlar om, ha ha! Och jepp, halvmara, helmara, dubbelmara är den naturliga utvecklingen.

Jumper, alldeles riktigt. Faktiskt är det så att många har som mål att klara just maradistansen. Man har till och med officiell maratontidtagning på loppet, och en del går av banan när de är klara med den biten för att fika och heja vidare på oss andra. Jag är mycket nyfiken på att se allt det här i praktiken.

Wish me good luck, folks!

jumper sa...

Eftersom Skövde ligger så långt bort:

Resultat av Vallentuna 6-timmars fredagen den 13 mars 2009:

1. jumper 46,1 km.

(Of course I wish you (all) good luck!!)

Benet sa...

Sjukt imponerad Fredrika. Klockan är 15.30, du har just nu kutat 40 varv i Skövde! 4,7 mil! Coolt! Keep on running! Sååå läckert!

jumper sa...

Väl sprunget!! Grattis! (Jag hängde med i 26 km, sen var jag tvungen att gå och äta lunch. När jag kom ut på banan igen hade du sprungit tre varv. Sedan drog du ifrån ytterligare två). Ser fram emot en analys av loppet.

Dunceor sa...

Riktigt imponerande och du höll en fin stabil fart igenom. Det är så en riktig ultra-löpare springer =) Grattis!

Jerry sa...

Fasiken så fint sprunget med 52 km!
Ett marathonlopp och som det inte räckte varför inte lägga på en mil till när du ändå var i farten..

Övre halvan i resultatlistan, alla kategorier!

Imponerade insats av IF Linnéas hardcore ladies!

Benet sa...

MYCKET imponerande. Tjusigt!

Anonym sa...

Hej grattis till ett väl genomfört lopp och en fantastiskt rolig blogg, Ursvik ultra nästa?

mvh
arne

badgear sa...

En annan väntar på rapport från det stora äventyret. Jag väntar vidare.

Dunceor sa...

Mm samma här, kollat bloggen flera gånger men ingen rapport här inte =(

Pelle sa...

Jag kollar också!

Fredrika sa...

Ni är för himla rara! Tyvärr är jag sjukt busy i dagarna. Har haft deadline på en avhandling (jag forskar till vardags) och skrev till kl. 5:30 i morse (har i princip suttit klistrad framför datorn sen jag kom hem från Skövde). Det är en massa mer som skall hinnas, såsom en presentation i morgon och vara funktionär på Täby Extreme Challenge på lördag. Däremellan är jag bortlovad på två fester tror jag och en planeringsbrunch. Lovar dock att bloggen har hög prioritet och såfort jag betat av det andra ska jag berätta :-)