25 januari 2010

X yourself and run


Jag lade av med alkohol när jag började träna för min första mara. Nu i vintras testade jag att ta något glas då och då vid så kallade festligheter, men lade snabbt ner det projektet igen eftersom det inte gav något. Jag använder inte heller längre tobak i någon form, eller någon annan form av droger. Jag lade till och med av med kaffe för några år sedan eftersom jag inte gillade idén att vara beroende av något.

Jag moraliserar verkligen inte över andra människors drickande eller knarkande, tvärtom står det var och en fritt att partaja enligt sina egna hedonistiska principer, party är bra liksom. Men jag gillar verkligen känslan av att vara fullständigt fri. Ett glasklart sinne, en skinande ren upplevelse. Jag, mina intryck, och mina synapser, oförfalskat, inget mer. För mig är det den högsta formen av berusning.

Jag vet inte hur vi kom in på det, men i helgen började Doktor B prata om straight edge. Straight edge, eller sXe som det också stavas är en subkultur släkt med punken och skejtarna, som förkastar all användning av alkohol, droger och tobak. Dessutom tar man avstånd från one-night stands och destruktiva relationer, och många även från att äta djur (eller kött som ni brukar kalla död muskelvävnad). Givetvis diggar man hård musik.

X:et som signalerar straight edge i olika sammangang lär komma sig av att minderåriga på pubarna i Storbritannien fick ett X tecknat på handen, som ett tecken på att de inte skulle få beställa alkohol i baren. Så småningom började andra ta efter, och valde att själva måla ett X på sina händer för att signalera att de vägrade dricka sprit.

Ultra-Camilla skrev idag ett inlägg om personligt varumärke, något jag lustigt nog själv funderat på den senaste tiden. Vad står jag för egentligen, vilka värden kommunicerar jag till min omvärld? När diskussionen om straight edge dök upp var det som när hjulen på en enarmad bandit en efter en stoppar på jackpot och slantarna börjar rassla ner ur maskinen. Jag är ju fan straight edge, straight edge vegan och ultra. xultrax för att vara eXakt, pun intended.

Jag är garanterat inte först (hey, Catra Corbett gör en stor grej av att ha varit clean i fjorton år), men jag svär att straight edge ultra ligger i luften och som gammal punkare är jag liksom predestinerad. Det funkar helt enkelt jäkligt bra med hardcore i lurarna efter fem mil.

Love,
xfredx

21 kommentarer:

funrun sa...

självklart! <3

xxx

Camilla sa...

Härligt inlägg! Jag kan inte räkna in mig själv som den kaffedrickare och köttätare jag är, men jag gillar idén, liksom.

Gax Staffan sa...

Fredrika:

Som vanligt får du till helt perfekt bra inlägg som man bara nickar och säger "Fredrika du gjrode det igen"

/Gax-Staffan

Ingmarie sa...

Undra om det r något slags virus som går i bloggvärlden. Som en röd tråd går den även om det är på lite olika sätt. Tanken på vem är jag, hur uppfattas jag, vad vill jag och vad vill jag.TACK fina, kloka du!Nu ska jag fixa mitt X!:-)

Ingmarie sa...

Fast jag kommer nog aldrig att kunna bli helt oberoende tror jag...Även om tanken lockar. För jag är en beroende människa. Jag är beroende av naturen, av kärlek, av luften, av rörelsen och av livet...

Ingmarie sa...

Jag igen;-) Har "använt" dig idag. Hoppas det var ok....?

gullfot sa...

Sköna ni är, hela bunten :-)

xfunrunx: puss!

Camilla: eller hur! Behöver ju inte passa alla, var och en sin egen väg. Tack för inspirationen!

Gax-Staffan det var snällt sagt, tack! Lite roligt får man ha ibland.

Ingmarie, det där låter å andra sidan väääldigt mycket sXe i mina öron, det är ju knappast några konstgjorda stimulantia du pratar om :-) Och du får använda mig precis hur mycket du vill! <3

Carina sa...

Cool du är!! <3<3<3

öjumperö sa...

Ne xete ser embe kefe me mu ve ente here hele i mje smeke. As he ce kense plese i gje ne.

gullfot sa...

Två sköningar till!

Carina: likewise <3

öjumperö: nu kommer jag drömma konstigt hela natten. "Helt i min smak"? Puss på dig med!

öjumperö sa...

För nattsömnens skull:

"Det skiter sig med kaffet och musiken är inte heller helt i min smak. Annars hade jag kanske platsat i gänget".

Pese pe dje xe!

Dunceor sa...

Ah ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har aldrig kallat mig sXe men jag har växt upp om den kulturen. Jag har fortfarande en hel del vänner som är 10+år and counting på sin edge.
Ian McKay i Minor Threat myntade begreppet Straight Edge med låten som har samma namn. Ian är en grym lirare som fortfarande är sXe också =)

Det finns en jäkla massa bra edge musik, lyssnar just nu på In My Eyes som drog igång den andra vågen i slutet av '90-talet med edge band =)

Dunceor sa...

Ah lite kuriosa också, bilden ovan är tagen från en klassisk Minor Threat bild =)

gullfot sa...

Fasiken vad kul Dunceor, lyssna nu alla, vi har en expertkommentator :D Gärna fler musiktips. Bland det roligaste jag vet att ge mig ut på långpass med en ny platta.

öjumperö: tror inte kaffet är något problem men du kan ju fråga Dunceor för säkerhets skull ;)

Dunceor sa...

En rolig grej som de dock numera har tagit bort var Edge Breaker list på http://howsyouredge.com/. Där fanns en gigantisk lista med folk som förut hade varit sXe men droppat och de hängdes ut där. Förvånansvärt många svenskar som var dokumenterade också ;)

Alex sa...

Vänta här nu expertkommentatorn, det där är väl Teen Idles snarare än Minor Threat!

/potentiellt på edge breaker list.

Dunceor sa...

Teen Idles och Minor Threat är ju i princip samma band och bilden ovan har används av båda banden men för vara exakt så är det omslaget till Teen Idles - Minor Distrubence.

Hehe tråkigt de tog bort edge breaker listan :P

gullfot sa...

Tjena Alex, här är även edge breakers välkomna och vi skvallrar inte. Bra info, nu har jag även Teen Idles på min att-lyssna-lista :D

Keep 'em coming...

Magnus sa...

Haha, detta var det roligaste jag läst på länge. Att löpning och str8 edge hör ihop har jag inte tänkt på, men varför inte!? På min playlist vid core-pass: Unbroken, Damnation a.d., Converge, Earth Crisis och Snapcase. Det ska dofta 94-95 om det hela.

Benet sa...

Coolt! :-) Du e klockREN, pun intended!

xlucasx sa...

Du får ta och byta bloggnamn till xULTRAx som du nämnde eller något annat som klingar bra som edge och långdistanslöpare.

Skämt åsido, roligt inlägg att läsa. Att avstå från alkohol, tobak och annat som skadar min kropp måste vara det absolut bästa och positiva besluten jag gjort i mitt liv. Även om jag gav upp alkoholen tidigt så känns det fortfarande som att jag kan dela in livet i "innan jag gav upp festande" och efter. Så många gånger man frågade sig själv varför man drack och om man verkligen gillade det, kunde även bli förvånad över hur få det faktiskt var som tänkte i dessa banor och bara helt struntade i att ifrågasätta varför dom ägnade sig åt att tillbe alkoholguden varenda helg.

Att hela tiden vara vid medvetande, ha ett klart sinne och att alltid kunna stå för sina handlingar är för mig alltid mer värt än något billigt berusningsmedel. Effekten av alkohol är sällan trevlig och skadorna alkohol orsakar är förödande. Varje gång någon kamrat övertalar en att följa med på fest (nyktert såklart) så blir jag om möjligt ännu mer övertygad om varför jag inte dricker. Alltid blir det otrevlig stämning till slut, alltid någon som inte kan hantera spriten och gråter eller blir aggressiv, alltid många som är jobbiga och praktiskt taget ALLA mår dåligt dagen efter. Jag kan verkligen inte förstå tjusningen i det hela, och jag kan verkligen inte förstå varför ingen ifrågasätter "är det såhär jag vill leva".

Personligen så tycker jag att man får ut mer av att konversera med människor i nyktert tillstånd och det är dessutom mycket trevligare. Alkoholen känns bara som en löjlig ursäkt för att människor ska våga umgås, som om att få träffa folk man uppskattar som dom är (opåverkade) inte är ursäkt nog att hitta på något en lördag kväll.