26 december 2009

Yo wazzup!

Jag har fått en ny kompis, en buff snygging vid namn Shaun T. Shaun har fått mig att gå från vinterdvala i nästintill totalt träningside till fitnesseufori med sex hårda pass på raken. Jag är lycklig.

Okej, recap. Redan ganska tidigt knorrade Skogen om att jag borde köra mer alternativträning. Jag betade snällt av mina våtvästpass i simbassängen, men i övrigt slog jag dövörat till och förträngde saken. I takt med att träningsmängden ökade på allt mer utmanande underlag stod det dock snart ganska klart att min fysik var på tok för klen för tänkta framtida utmaningar, och inte riktigt matchade min uthållighet. Vem fan vill springa sönder sig lika sakta som säkert - inte jag i alla fall.

Efter gax började knäna gråta. Med sin imponerande instrumentpark inklusive ultraljud kunde sjukgymnastgurun Niklas snabbt avfärda löparknä och liknande pöbeldiagnoser, och konstaterade dessutom helt intakta menisker (uppenbarligen en lika sällsyn klenod i min ålder som en jungfruligt orepad Beatlesplatta i originalutgåva - något skall man ha för att ha varit fysisk inaktiv större delen av sitt liv). Däremot fnyste han nedlåtande åt mina klena lårmuskler, uppenbarligen oförmögna att hålla knäskålen på plats vid längre strapatser i svårare terräng. Här skulle tränas benstyrka.

Planen var att jag efter SUM skulle köra några månader med ganska hård styrketräning tre gånger i veckan, och endast underhållslöpa lite grand. I och med den helt hysteriska hösten kom jag inte igång med det skräddarsydda programmet förrän i början av november, men så mycket mer träning än ett styrkepass och en löprunda i veckan lyckades jag inte heller riktigt motivera mig till. Sorry folks, gärna två timmar våtväst i bassäng, men träna benstyrka på gym är hjärndödande tråkigt. Först trötta ut de stora musklerna i maskin, innan man äntligen får ge sig på de göttigare helkroppsövningarna med skivstång. Nä.

Såfort julledigheten slog upp ett andhål i min för närvarande ganska hektiska tillvaro surfade jag runt för att hitta något roligare. CrossFit har jag ju länge sneglat åt, men varit lite skeptisk till framförallt på grund av de teknikkrävande lyften. Nej, något enkelt skulle det vara. Lika enkelt som löpning, och som helst inte heller kräver att man måste ta sig till ett gym eller liknande.

Så dök det upp en snubbe bland googleträffarna, sa Yo wazzup I'm Shaun T, och påstod att han kunde få mig i mitt livs bästa form och göra mig stark och hård på bara sextio dagar. "The hardest workout program ever put on DVD". Denna konsumentvarningsflaggade galenskap kallas just Insanity, och är ett program för hemmaträning som består av tio olika pass på lika många DVD-skivor som släpptes så sent som i höstas. Men kompis Shaun är friidrottare i grunden, vilket genast gjorde det hela mycket mer intressant än om det bara hade varit ännu en i raden av bodybuilders och fitnessmodeller som tjatar sitt get lean and ripped for $$. Grunden för Insanity är plyometrisk träning och sammansatta rörelser, funktionell träning alltså utan redskap. Med mycket hopp. Och precis vad jag råkar ha lust på just nu.

Shaun hoppar högt när han inte plågar oss i sjuka armhävningsvarianter
Jag började med invägning, uppmätning, fotografering och utvärderingspasset "Fit test" i måndags, sedan har det rasslat på med pulshöjande och mjölksyresprutande galenskaper såsom "Plyometric Cardio Circuit", "Cardio Power & Resistance", "Pure Cardio" och den så kallade återhämtningen "Cardio Recovery". Sex pass på raken, första veckan avklarad av totalt nio, och vet ni vad, jag har haft så roligt att jag är riktigt besviken över att det är vilodag i morgon. This is insanity, som Shaun säger. Och jag älskar varje pervers sekund.

Löpningen då? Jag kan säga såhär, jag kommer att flyga uppför backarna när de sextio dagarna är över. Vintern är ju perfekt för lite mer egensinninga träningssatsningar - förra året var det Maffetone, i år är det Insanity. Snacka ytterligheter. Den som tuggar många mil får också göra helt tvärtom ibland.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Bernt: Ok, jag undrade vad du höll på med. Jag stärker grejorna som håller knäskålen på plats med frammåt och bakåtcurl i maskin tre gånger i veckan. Det funkar, för om jag inte gör det får jag ont i knäna.

Kram

gullfot sa...

Yo Bernt, det var väl precis vad jag också skulle göra. Men stod inte ut... kram tebaks!

staffan sa...

Fredrika:

Är själv skeptisk till sådan dvd filmer. Om du jämför med NMT är det lika bra även om du gör detta hemma, utan en skrikande Bruno :=)

/S

gullfot sa...

Staffan: för mig har det alltid funkat bra med DVD eller VHS, har kört en del yoga och annan träning så i perioder. Det funkar jättebra för vissa, för andra sämre.

Om jag jämför med NMT så är det bättre för mig eftersom jag till exempel slipper kånka på folk med den skaderisk det innebär när man ännu inte är vältränad. En enorm fördel är att slippa ta sig till Stadion (eller Zinken), vid tider som inte alltid passar. Dessutom passar det mig bra med fler, kortare pass än att köra hårt tre ggr i veckan vid den här sortens fysbetonad träning. Jag gick sönder ganska rejält när jag körde Army, det slipper jag nu. Dock är det mycket som är likt fysövningarna vi körde i AF/NMT på "min" tid. Så jag skulle tippa man tränar för ungefär samma fysiska profil. Givetvis saknar jag att träna utomhus - fast inte just nu ;)

askan sa...

Nice, det borde man kanske prova. Har bara så fcking svårt att träna i bar överkropp... Då måste man ju rippa sig först för att kunna träna. Hönen käkar upp ägget eller nåt. Går Shaun med på att man har linne?

Kör hårt!

gullfot sa...

Tjena Askan, linne går bra sålänge man inte är i Kalifornien. Där gäller rippat.

jymper sa...

Eftersom kommentarerna här redan har tagit formen av "Fråga gullfot", fortsätter jag i samma anda:

Hej, jag är en snart 64-årig löpare, som inte haft sin köksgympa på flera månader och som därför tappat mycket styrka. Jag kan knappt göra tio armhävningar idag trots att jag inte väger mer än 70 kg. Finns det något "insanity light" att börja med för mig. Kan man plocka lite från smörgåsbordet och sätta ihop ett eget program, typ "lite småtokighet"? Klarar man sig utan DVD instruktioner? Styrketräning utan redskap är, som det hette när jag var ung, "da shit", men jag hade också tänkt hinna lågpulslufsa i vinter. Sabbar det ena det andra? Du och din jädra entusiasm rör om i skallen på en stackars jumper.

Ingmarie sa...

Förstod inte riktigt vilket av alla program du kör men min gode vän Pat i USA körde den där P90X under tiden jag var där. Ska först även berätta att Pat har varit en av världens främsta löpare en gång i tiden men när han la av så hände det som lätt händer...Muskler blev till kilon och kondisen åkte i botten.
Som med allting han gör så följde han både tränings- och matprogrammet slaviskt men visst gav det resultat! Absolut! Och han var MINST lika lyrisk som dig. :-) Kör hårt! Själv håller jag mig så länge till min kära Powerplate. Passar mig perfekt och den absolut bästa styrketräningen, stretch och massören man kan få i ett och samma paket.:-) (Och det är jobbigt som attan)

gullfot sa...

Jymper (mkt fyndigt :-)): då kan du göra nio fler än mig, armhävningar alltså. Kolla funbeatgruppen "Träning utan redskap", där finns en tråd för Insanity där jag lagt upp beskrivningar på passen och vilka övningar som ingår. Med tanke på att det är ganska korta pass tycker jag själv det absolut borde gå att kombinera med löpning, och så kan man ju alltid byta ut pass efter egen smak och tycke.

Ingmarie: programmet är "Insanity". Vad kul med din kompis som körde P90X, fantastiskt att höra att ett proffs gillade det! Insanity är utgivet av samma företag (kom i höstas, P90X har funnits lite längre) och kräver till skillnad från P90X inga redskap (P90X kräver hantlar, gummiband, pull-up bar). Finns ganska många jämförelser mellan programmen om man googlar. Med tanke på hur tänd jag är på Insanity leker jag redan nu med tanken att fortsätta med just P90X när jag är klar med de 60 dagarna. Tror det är grymt det också! Och powerplate måste jag givetvis testa :-)

jämmer sa...

(Klarade nio med stor möda när jag prövade igår)

gullfot sa...

...då klarar vi tio tillsammans! :-)

MarathonMia sa...

You rock girrl! Du har verkligen en tendens att hitta smakfullt, vackra män! Det låter ju som en riktig hit - att köra träning som passar en själv för stunden ger ju så mycket mer. Med ditt fokus (liksom du hade på Maffe) så kommer Shaun om 60 dagar att be dig vara med på hans tränings-DVD!

Rocka på!

jumper sa...

Hur gör du då "level I (and II) drills" med fler än en push up? På knä?

gullfot sa...

Mia: men det är ju dom som hittar mig!!

Jumper: första passet gjorde jag så gott jag kunde, och det blev inte mycket hävt. Nu kör jag på knä efter att först ha testat en vanlig. Räknar iskallt med att snabbt bli starkare!

Dunceor sa...

Ja jag gjorde fitness testet igår och jag har sån träningsvärk i lår och rumpa =) Jag är redan lite rädd för dagens pass :P

gullfot sa...

Yay Duncan, vad kul!! Och du har all anledning att bäva inför dagens pass ;) Plyometric Cardio Circuit är nog värst, särskilt andra repetitionsserien mot med ski abs och in out abs. Ska själv köra det idag, hjälp...

Susanna sa...

Oj vad roligt det låter och ser ut! Låter härligt seriöst med så många olika pass med olika inriktningar också, i planerad följd och med planerad vila. Ska följa din utveckling med stort intresse, man blir väldigt sugen på att testa!

gullfot sa...

Hej Susanna, jag lovar, det är jätteskoj! På måndag blir det Fit Test igen. Då skall jag rapportera hur de första två veckorna fallit ut!

Ingmarie sa...

ja jag var (är) djupt impad av min USA-vän som körde EXAKT som programmet sa. Det märktes att han hade ett "elit-tänk" om man säger så... Och jag är lika sjupt impad av dig, och alla andra, som kan göra sånt här på egen hand hemma! Jag är för lat, slö och odisciplinerad för att köra hemma efter en DVD...