20 februari 2009

Det blir ryska ägg i påsk

Få saker är så provocerande som att säga att någon har ett mindre bra löpsteg. Det skulle möjligen vara att säga att personen skall hosta upp tvåhundrafemtio dollar för att fixa till den saken.

Mina år som dansinstruktör har lärt mig hur känsligt det här med folks kroppar och "naturliga" rörelsemönster är, samtidigt som de också bevisat den totala överlägsenheten av målmedveten teknikträning och individuell feedback för att bli bättre och få resultat. Kulturkrocken med löpningen är total. Två av löparkulturens allra starkaste fundament är nämligen löpningens naturgivenhet, och dess utövande i mer eller mindre ideella sammanhang. Det finns folk som på fullt allvar förfasar sig över att människor deltar i Team Stockholm Marathons söndagsträningar för samma summa som hela tre årsavgifter till den lokala friidrottsklubben. Alla kan springa, och springa ska inte kosta något.

Att den genomsnittlige löparens årsbudget vad gäller skor, funktionskläder, böcker, vätskesystem, prenumerationer och gps-klockor går loss på åtskilliga tusenlappar är en annan femma. Det är ju inte så att löpare inte är beredda att betala cash för att skaffa sig ett om än litet så ändå tänkbart försprång, genom den där optimala dojan med perfekt balans mellan vikt och funktion, eller hightechdrickan med specialdesignade kolhydrater.

Jag vet ytterst få sporter där teknikträningen har en så undanträngd roll som i löpningen. I de allra flesta rörelsesammanhang jag känner till går man gladeligen på kurs, tar privatlektioner, åker på workshops, deltar i master classes eller går på seminarier, och använder sedan feedbacken och de nya kunskaperna - ofta med revolutionerande resultat - i sin dagliga träning. Det är mig en fullständig gåta att löpare inte inser den enorma utvecklingspotential som faktiskt finns här. Okej, ingen kan garantera hur mycket bättre du faktiskt blir på säg en helgkurs - men att du blir bättre, det vågar jag fan garantera.

Klart alla kan springa - men hur alla sedan springer, det är en helt annan fråga. Att många är fullständigt beroende av rörelsekorrigerande skor och inlägg för att överhuvudtaget kunna löpträna gör väl egentligen ingen annan glad än skoindustrin. Alldeles bortsett från de rena idiotier man ibland får höra såsom att skador såsom löparknän och benhinneproblem "tillhör processen" och liknande.

Anyways. I påsk har ni chansen. För då kommer ryssen, som mina nya crossfitpolare säger. Dr. Romanov himself håller en endagars poseklinik den 11 april i Stockholm, invited by yours truly. För er som inte hört storyn tidigare så är Romanov f.d. rysk friidrottstränare på elitnivå och forskare i idrottsvetenskap, som utvecklade posemetoden för att lära ut den löpteknik som överlägsna löpare likt Haile Gebrselassie eller Michael Johnson använder. I princip går den ut på att lära sig använda gravitationen (man "faller" framåt) och lyfta på fötterna istället för att aktivt skjuta ifrån. På så vis får man ett lätt och skonsamt löpsteg utan onödig kraftansträngning. Det speciella är pedagogiken, som bygger på att träna in rätt proprioception under löpstegets olika faser med hjälp av så kallade poser, eller positioner.

pose - fall - pull
Missa nu för guds skull inte detta om ni är i stan. Det blir föreläsning, övningar, videofilmning, analys och feedback. Anmäler er gör ni omedelbums här på posetechs egen webbsida. Eller maila mig och fråga om ni vill veta mera, på ultraschmultra @ gmail . com. Och nej jag får inte en spänn för det hela, jag gör det här fan för er skull. Puss.

23 kommentarer:

askan sa...

Amen to that! Alla kan springa ungefär lika bra som alla kan spela golf.

Och jag gråter fortfarande en skvätt för att jag inte kan vara med...

Förra året hade jag skador hela tiden: vad, rygg, hamstrings, ... och kunde varken springa långt eller snabbt. Sakta och kort, hur kul är det? Hur billigt är naprapater? Sjukgymnaster? Bättre lägga pengarna på att hålla sig hel från första början.

Jag tror det handlar om att vi svenskar är bortskämda med att alla klubbar drivits av eldsjälar som ägnat hela helgen åt att träna andras ungar, sälja lotter och baka bullar till mötena ingen kommer på. Sen tillkommer föreningsbidragen. Så fort nån ska leva på att hålla utbildningar så kommer det faktiskt kosta en del.

Anonym sa...

Håller med. Fler motionärer borde gå kurser, eftersom kunskapsnivån bland dem om skadeförbyggande träning i allmänhet är skrämmande låg och det är därför de blir skadade i så stor utsträckning jämfört med eliten. Det är inget snack om att löpning är en teknik- och skicklighetssport och det krävs mer än "bara löpning" för att få till en bra stil och undvika skador.
Inte sällan är det dock även skornas fel, och det skyller jag på skoföretagen och skoförsäljarna som lurat i oss (inte mig personligen, men 99% av motionärerna) av vi måste ha uppbyggda, dämpade och stela skor för att kunna springa. Detta är ofta den enda information en vanlig motionär får innan de, utrustade med ett par super-duper dämpade skor med pronation-control etc,ger sig ut att träna.
De flesta andra sporter är ju organiserade på ett eller annat sätt än vad motionslöpning är, och det tror jag även är en anledning till att folk blir skadade. "Alla" kan ju ut och springa på egen hand, men "alla" gör inte det på ett optimalt och skadeförebyggande sätt. Nej, mer kurser åt folket, det tror jag på!

Anonym sa...

Fan 250 dollar är fan för dyrt för mig fan.

Anonym sa...

För den som definitivt inte har råd eller tid är det inte mycket att göra, men för många är det en prioriteringsfråga. Jag ångrar inte en minut de pengar som jag la på pose-kliniken i Odense förra året, som då kostade betydligt mer och krävde flygresa och två hotellnätter. Att få videofeedback på hur man springer, övningar som lär en tolka den feedback man hela tiden får från kroppen men som de flesta av oss misstolkar – det är helt enkelt hur kul som helst, och gör egentligen varje steg jag springer mer intressant. Att det på köpet blir lättare att springa snabbt och att man kan minska risken för skador är ju ingen dålig bonus. (Numera är anledningen till att jag inte springer mer än jag gör att jag har en massa annat som jag vill hinna med, inte att jag har ont i kroppen.)

Jag har redan anmält mig, och det ska bli riktigt intressant att se hur löpsteget utvecklats det här året och vad det finns kvar att vässa till.

Anonym sa...

Ja, naturligtvis är teknik lika viktigt i löpning som i annan idrott. Jag blir dock inte provocerad om någon skulle påtala mitt dåliga löpsteg eller föreslå att jag ska betala för en helg med Dr Romanov. Jag förstår att din, Fredrikas, kritik inte riktar sig till sådana lågbudgetexistenser som mig utan till dem som du tycker prioriterar sina löppengar fel. Det får ni göra upp över mitt huvud.

Jag funderar på om jag i artonårsåldern hade kostat på mig en kurs om den ryske höjdhopptränaren Djatjkov gästat Stockholm. Det är möjligt, ty det hade haft hög prioritet. Jag lät filma mig när jag hoppade och studerade mina brister utifrån mina kunskaper. Även om inget slår personlig rådgivning, skulle jag välja samma billiga självhjälpsväg när det gäller min veteranlöpning idag.

Helt utan missunnsamhet säger jag lycka till i påsk. Jag tror att ni förstår att använda era pengar och er tid på bästa sätt. Precis som jag.

Medan jag skriver detta har ett antal löpare sprungit föbi utanför fönstret (bl.a. ortens genom tiderna snabbaste maratonlöpare). Det är alltid lika roligt att se deras olika löpsteg. Så nog har den gode Romanov en del att göra.

På denna sida
http://www.posetech.com/pose_method/track-records.html
kan man också studera hans höjdhoppstil. Minst 2,10 klarade han. Bara en sån sak!

P.S. Varför måste man så ofta publicera två gånger på denna blogg. Om man inte är uppmärksam, blir man tvungen att skriva om. Som nu.

Anonym sa...

*he he* Jag känner mig lite träffad eftersom jag tillhör dem som tycker att det är mycket pengar för att lära sig något som man kan lära sig på fler sätt. Billigare sätt. T.ex. genom att gå med i en friidrottsklubb med en duktig tränare.

Fast jag kan ärligt säga att om du kan garantera enorm utvecklingspotential hos mig resultatmässigt så kommer jag gladeligen att hosta upp 250 dollar till Dr Romanov! För en enorm utvecklingspotential kan jag betala betydligt mer än så.

Ha det,
Mackan

gullfot sa...

Tjingeling,

Askan, jag gråter också. Alternativet hade varit Göteborgsvarvshelgen... Jag tycker absolut inte det är fel med ideell klubbverksamhet - tvärtom - men i vissa fall känns det befogat att det får kosta. Precis som i alla andra sporter.

Hel Oldschool! Jepp, vad mer kan jag tillägga. Men det synsättet är nog ganska unikt just inom löpningen. Generellt tycker man det ju är bättre att folk bara kommer igång, än att de gör det "för komplicerat" för sig. Och visst ligger det någonting i det också.

Fan jumper. Och okej, köper man sina skor på myrorna och dricker svartvinbärssaft på långpassen så är man definitivt inte den person som hostar upp två lakan för en löpkurs - du är ursäktad ;-) Min poäng är dock egentligen inte att jag tycker folk felprioriterar (jag utgår från att alla människor ser till sitt eget bästa), jag tycker bara att just möjligheten till teknikkursande har en så extremt styvmoderligt behandlad roll inom löpningen. Men visst är det knäppt att tro sig få enorma fördelar av Vitargo, istället för att slipa till löpsteget - det borde ju vara en nobrainer vad som ger bäst avkastning prestationsmässigt.

Gunnar, kul med sällsynt besök. Du är ju inte heller en produkt av löparkulturen, tur för dig kan man väl kanske säga, för vem vet om du hade hängt med till Odense annars. Resten är ju en ren success story. (Ni andra ska ha klart för sig att det alltså var tvärkört för denne man att ens tänka på att springa med sina trasiga korsband.)

Mackan - även om vi haft våra småduster i ämnet så har jag inte fått uppfattningen att du är anti teknikträning direkt, så alltför träffad ska du inte känna dig ;-) Och visst, har man chansen att gå med i en klubb med bra tränare så klarar man sig nog utmärkt utan externa förmågor. Men hur många har det? Hur många tränare är riktigt bra på teknik, och har förmågan att också lära ut det på individuell basis? Där krävs nog att man är rejält lyckligt lottad.

Sedan vad gäller om jag kan garantera enorm utvecklingspotential hos just dig... svår fråga. Jag kan säga som så: de flesta som går Romanovs kliniker är ju löpare av din kaliber snarare än min, plus några däremellan. Tror inte de skulle delta om inte potentialen fanns där. Faktum är att jag skäms lite inför Romanov att promota hans grej för "vanliga motionärer", för säga vad man vill om pose, men han är tränare i toppklass. Visst, det blir ju inte samma "uppseendeväckande" resultat som hos mig som i princip bytte gångart, men han är tokbra på att se och fixa till detaljer som jag tror ger det där extra snäppet folk på din nivå är ute efter. Jag känner tyvärr inte till dina personliga svagheter så jag kan bedöma om just Romanov är rätt man, men kan säga som så att jag på de två kliniker jag varit hittills inte sett att han inte lyckats förbättra detaljer hos alla. Det vore ascoolt om du vore med. Allvarligt.

Till sist, alla - jag har fått tips om en liten introduktion till Pose som jag tycker är ganska bra om man vill få en allmän uppfattning:

http://media.crossfit.com/cf-video/CrossFitJournal_MikePoseRunningIntro.wmv (windows media player)

http://media.crossfit.com/cf-video/CrossFitJournal_MikePoseRunningIntro.mov (quicktime)

Okej, inget om finliret - men ändå. Ciao!

gullfot sa...

Mackan förresten (och alla andra förstås), en historia som kanske är lite kul för dig - William Levay är en kille född 96 vars pappa Robert snöade in på pose (det var han som organiserade första helgen med Romanov jag var på 2007). William har vunnit de senaste årens Lilla Lidingöloppet och satt banrekord, även på Lilla Midnattsloppet tror jag. Hursomhelst var Williams kommentar till pose att det var nästan fusk för att det var alldeles för lätt att springa så - och att de inte skulle tala om det för någon annan ;-)

Anonym sa...

Duster och duster. Menar inte att racka ner på dig utan vill bara balansera upp lite. Visa att det finns fler vägar. Jag säger alltid gärna tvärsemot för att få igång en debatt och för att få människor att tänka till och ifrågasätta. Även om jag håller med. ;-) Klart jag inte är anti teknikträning Fredrika. Det är viktigt.

Finns garanterat brister i min teknik. Att tro något annat vore naivt. En av dem kommer från att jag halvt om halvt krossade en stortå när jag var 11 år vilket gjorde att jag nötte in en felaktig rörelse. Som inte är lätt att bli av med... Jag har analyserat rätt mycket vad som skulle ge mig bättre resultat och ser en väldigt kraftig korrelation mellan träning och resultat. Får ut ungefär vad jag kan förvänta mig på maraton i förhållande till nedlagd tid och vad jag väger. För maraton funkar löpekonomin rätt bra. På kortare distanser däremot så finns det nog mer att hämta på en bra teknik...

För övrigt så är ditt engagemang otroligt. Bra!

Anonym sa...

Jag tittade nyss på filmsnutten där Romanov springer på is. Jag har konstaterat att jag också kan springa på is. Betyder det att mitt löpsteg också är bra? Eller är det bara ett nödvändigt men inte tillräckligt villkor för bra pose-löpning.

Jag är mycket intresserad av löpteknik, både rent allmänt och för egen del. Du anar inte!

Sa jag att jag tycker att Nicholas ser ut att hoppa snyggt på bilderna? Mycket Brumel där.

gullfot sa...

Mackan: <3

Jumper, att du kan springa på is (och troligtvis då inte heller har några större problem på lite halare underlag i anständiga farter) betyder med största sannolikhet att du landar rätt, dvs. under kroppens masscentrum (och inte med benet före), samt att du inte överdriver frånskjutet. Det är en viktig grundförutsättning.

Andra aspekter att titta på vore hur bra din "pull" är, dvs. hur snabbt du drar upp/in benet, och med hjälp av vilka muskelgrupper. Det är t.ex. vanligt att bakre benet laggar efter (som jag själv kämpar med), eftersom man inte lyfter snabbt nog. Ett annat vanligt fel är att man lyfter knät med höftböjarna istället för att dra upp benet rakt under sig.

Gärna mer tekniksnack :D!!! Är det någon som har en riktigt bra videokamera förresten? Då skulle vi kunna hjälpas åt att titta på såna här saker.

Det är alltid lika roligt när Romanov blir tillfrågad om sin friidrottskarriär och tvingas erkänna att höjdhopp var hans paradgren. Till saken hör nämligen att han är en tvärhand hög (du kanske borde hänga med ut på kvällen sen jumper, och snacka lite Stepanov och konsorter med Romanov...)

Anonym sa...

... och borsta upp min rostiga ryska, det vore något ha ha ha. Men hälsa honom att du träffat en gammal svensk som fortfarande minns den gamla dykstilen (perekidnoj).

Har tagit del av den amerikanska filmsnutten (med konstiga kalejdoskopfärger i min dator). Har nog inte fattat det där med "pull" tidigare: Inte hälkick och inte skipping utan bara (snabbt) lyfta foten rakt upp. Hur långt? Mindre benkrökning för långa löpare (Lasse Viren) vid samma kadens och fart, så att den fria foten beskriver samma rörelse? Att man utnyttjar gravitationen låter i förstone flummigt och ofysikaliskt, men om man tänker efter, är det inte konstigare än att man utnyttjar den horisontella ansatshastigheten i ett verikalt höjdhopp (Sändigt detta hoppande!). Funderar på vad som bestämmer steglängden (dvs farten vid konstant kadens). Pullhöjden? Pullhastigheten? Tyngdpunktens läge?

Anonym sa...

Som jag förstår det hela så bestäms hastigheten av tyngdpunktens position relativt stödjebenet i pose-läget. Sedan behöver man dra upp benet mer (och därmed snabbare) ju större lutning man har i det läget för att benet ska hinna förflytta sig tillräckligt för att landa under en när det andra benet dras upp.

Och du har nog rätt i att riktigt långbenta löpare som Lasse Virén inte behöver kröka benet lika mycket som kortbenta konkurrenter, även om han nog behöver lyfta foten lika långt.

Anonym sa...

Aha! Om man sätter foten i marken rakt under tyngdpunkten och markkontakten varar lika kort tid så hinner tyngdpunkten längre framför foten (innan denna lämnar marken) vid högre löpfart. Eller sätter man till och med i foten bakom tyngdpunken när man springer fort?

Måste veta: Vad innebär en tvärhand hög, när det gäller Romanov? Under 170?

Dunceor sa...

Jag håller på och försöker planera att köra pose-helgen. Jag hade först lite gett upp för jag trodde inte jag skulle ha tid.
Jag ska bestämma mig nu i veckan (jag hoppas inte platserna tar slut?) så isåfall anmäler jag mig snart.

Enormt sugen på det i alla fall och ska bli skönt och få lite riktigt coachning istället för mitt eget hemmabygge när det gäller steget =)

Anonym sa...

Romanovs längd: jag skulle gissa på strax över 175, men minnet kan spela mig ett spratt.

gullfot sa...

En kortis på grund av datorkrasch och begränsad onlinetid:

Dunceor, det vore så himla kul!! Du får gärna slagga hos oss på soffan/luftmadrass om du behöver boende, hojta bara. Klart du ska vara med!

Jumper/Gunnar: inte längre än 175 i alla fall, tror till och med kortare - han är ju inte så mycket längre än jag (som är 166).


Maila gärna om det är något - gmail kommer jag åt från mobilen...

Anonym sa...

Jag har inte läst så mycket på hemsidan och bara kollat på halva filmen. Dessutom är jag långt ifrån någon auktoritet i ämnet. Men när någon lovar superresultat och tar 300 dollars så tycker iaf jag att tv-shops-klockan (hur i hela friden skriver man ihop det ordet?) ringer.

Sen att den eller den fått resultat räcker liksom inte. http://en.wikipedia.org/wiki/Anecdotal_evidence

Därmed inte sagt att teknikträning är bra för alla löpare. Frågan är väl bara hur man ska springa. Finns det bra forskning? Vad säger den? Var finns den?

Känns spontant som att löpteknik är ett ganska svårforskat ämne och därmed är man (jag) rätt skeptisk till mycket.

Är inte så mycket för ordverifieringsleken men får man ordet "domen" efter ett halvkritiskt inlägg så kan inte jag hålla mig. =)

kontakt sa...

Pose förklarar du i inlägget, men klinik? Är det helt enkelt löparslang för intensivkurs?

Ta hit lärare för att hålla kurser, uhum. Saker upprepar sig.

gullfot sa...

Hej Micke! He he, jag gillar inte heller säljsnacket på posetech. Men den stora skillnaden mot TV-shop är att här får du göra jobbet själv. Man lär sig inte springa rätt på en helgkurs, utan det är en process som kräver övning och tålamod. Det du får är verktygen för att uppnå detta. Och inte heller någon "one size fits all", utan utgångspunkten är ditt personliga löpsteg, med dina personliga styrkor och svagheter.

Anledningen att jag snöade in på just pose var att Romanov faktiskt var den enda jag för ett par år sedan hittade "därute" som verkade ha något seriöst att säga om löpteknik - hur löpning fungrar rent biomekaniskt, vilka rörelsemönster som är optimala (och varför), och hur man bär sig åt för att träna in dessa rörelsemönster. Förutom Gordon Pirie, som är död (hans bok finns gratis som pdf). (Sedan finns de lite flummigare varianterna som "Chi Running" och halvkloner som "Evolution Running", de klickade inte riktigt och där får jag lite starkare TV-shopsvibbar.)

Det finns en hel del akademisk forskning i ämnet löpmekanik, sök t.ex. på "running gait" på pubmed eller web of science så har du att göra några år framöver... någon direkt konsensus kan jag inte påstå att jag har sett. Om just pose finns tre publicerade vetenskapliga studier. Från riktigt bra löpare har jag hört att de inte riktigt förstår grejen med pose eftersom det är klassisk "riktig" löpteknik. Och det är ju precis vad Romanov påstår också - kruxet är bara att lära ut det till folk på vettigt sätt (om man inte som Mackan här har chansen att träna med de bästa ;-)). Jag tycker inte heller man ska gå på anekdotisk evidens, men ser inte direkt att just pose säljer in sig med den sortens "success stories". Däremot har jag svårt att se att någon *inte* skulle vinna på att försöka förbättra sitt löpsteg.

Kontakt: ja, klinik är vad vi skulle ha kallat för workshop. Och om inte jag gör det, vem ska göra det då?

Anonym sa...

Fanns en hel del på pubmed, gäller ju bara att sortera ut vad som är intressant och vad som är skit. Får ta det sen när man har mer tid. Finns de om Pose på pubmed? Glömde kolla det.

Kollade efter meta-analyser men hittade inget, vet du om några? Tänkte om man kunde spara lite tid.

Självklart kan nog alla vinna på att förbättra sitt löpsteg, det har jag aldrig påstått nåt om. Det är bland annat på grund av det som jag hade tänkt att försöka nästla mig in i linneamaffian bara man kunde få tid och vara frisk. Och våga. =)

Får kolla upp Pose och Gordon Pirie tills vidare och bilda mig en uppfattning.

gullfot sa...

Micke:

Title: Runners do not push off the ground but fall forwards via a gravitational torque
Author(s): Romanov N, Fletcher G
Source: SPORTS BIOMECHANICS Volume: 6 Issue: 3 Pages: 434-452 Published: 2007
DOI: 10.1080/14763140701491625

Title: Effect of a global alteration of running technique on kinematics and economy
Author(s): Dallam GM, Wilber RL, Jadelis K, et al.
Source: JOURNAL OF SPORTS SCIENCES Volume: 23 Issue: 7 Pages: 757-764
Published: JUL 2005
DOI: 10.1080/02640410400022003

Title: Reduced eccentric loading of the knee with the pose running method
Author(s): Arendse RE, Noakes TD, Azevedo LB, et al.
Source: MEDICINE AND SCIENCE IN SPORTS AND EXERCISE Volume: 36 Issue: 2
Pages: 272-277 Published: FEB 2004
DOI: 10.1249/01.MSS.0000113684.61351.B0

Den sistnämnda finns även här: http://www.posetech.com/library/dr-02-04-004.html , i vänsterspalten finns länkar till andra artiklar.

Linnéamaffian tar emot alla med öppna armar. Klart du vågar.

Anonym sa...

Tack for intiresny Blog