04 mars 2010

Växtvärk i själen

Jag vet inte varför rubriken blev som det blev, den bara kom av sig själv, och jag antar att det är meningen att den sammanfattar mitt sinnesläge just nu även om jag inte har kopplingen helt solklart för mig.

Det drar ihop sig till start. Vi ska springa hela natten.
Fotograf: official gax footage

Alltså, gax i somras. 50-milesklassens start gick vid Haväng, där det även var depåstopp för 100-mileslöparna. Jag var där i god tid, för att hinna socialisera lite bland medlöpare, funktionärer och andra. Stämningen inför start på en trailultra är liksom lite extra, vilket inte minst sub2-Filip beskriver ganska träffande på sin till vår allas stora sorg tyvärr nedlagda blogg.

Minns inte riktigt hur det föll sig, tror det var Cecilia som presenterade mig för sin klubbkamrat Jan, som även han skulle debutera på 50 miles. Av någon anledning som jag inte heller minns skojade vi friskt om att det var vi två som skulle vinna loppet. Och det var precis vad vi gjorde, de två rookiesarna liksom. Haha. Jag skall allt fortsätta kaxa före loppen och inte hålla på och baissa formen som maratonfånarna gör.

Jag har sagt det förr, det är lönlöst att beskriva storheten med detta lopp utan att springa själv. Sorgligt nog gick The gax 50 miles av stapeln för sista gången i sin nuvarande form i fjol. Det tyckte Jan inte var riktigt okej. Så han bestämde sig för att låta loppet återuppstå, i form av The Fullmoon Race.

Normalt vore det en klockren nobrainer om jag ska ställa upp eller inte. Sorry folks, men inget klår den banan liksom. På natten dessutom, och denna gång inte bara med stjärnglitter, utan under den nästa fulla månens sken dessutom. Löpning blir inte bättre än såhär. Det är du, djuren, och natten. Jag var så hög av vågbruset, cikadasången och trailendorfinerna att jag till och med knäppte av pannlampan.

Det finns bara ett problem. Starten går den 24/7 exakt 12:45 timmar innan mitt flyg till Zürich för att springa Swiss Alpine Marathon i Davos. Okej att jag sannolikt hinner i mål på den tiden, men hey, beam me up Scottie, först måste jag ta mig från Ystad till Arlanda på verkligen bokstavligen nolltid. För att sex dagar senare springa 78K. I Alpterräng. Tror inte det va.

Så här kastas jag mellan hybris och förtvivlan. Klämma två vansinniga åttamilare på sju dagar, eller missa The Fullmoon Race. Det här kan bara sluta på två sätt, antingen bokar jag om biljettjäveln och flyger från Köpenhamn en dag senare, eller så kommer jag springa Swiss Alpine på ren ilska och sparka skiten ur de där jäkla bergen.

22 kommentarer:

Bo Daniel sa...

Finns bara ett svar på denna fråga. SWISS. Allt annat är befängt. Ursäkta ärligheten men det är mitt svar. Lycka till och tack för back-to-back tipsen. mvh daniel

gullfot sa...

Tjena!! Alltså, det är inget snack att jag ska springa Swiss. Så är det bara. Frågan var bara om jag ska springa TFR också. Jag vet, fullkomligt idiotiskt...

jumper sa...

Varför inte plocka russinen ur kakan. Boka om flygbiljetten och starta i fullmåneloppet och spring så länge det är kul. Får du lust att lägga dej på stranden efter en mil och bli ett med universum så gör det. Samma sak i Alperna. Jag tycker att slutet av långlopp är övervärderade.

jumper
halvmaratonfåne

gullfot sa...

Jumper, problemet är att russinen ur kakan kommer just när man redan sprungit bortom all förnuft och redlighet. Är det inte kul i åtta mil får det vara. Problemet är att det är kul i åtta mil. Men troligtvis inte två gånger. Safea på FMR? Tror inte det. Springjävulen biter tag i en, och så kutar man järnet. Trashar benen inför Swiss. Inte värt risken. Gaaaah!! Och vaddå halvmaratonfåne, brukar du baissa formen inför lopp?

Sofie RW sa...

Vilket dilemma - men förstås ett delikat sådant.

Efter era berättelser från förra året känner man en viss dragning... är ju mer för lopp och events som är i "hemknutarna", så detta känns intressant :)

Dunceor sa...

Om jag inte kommer krasha totalt på TEC 50 miles så är The Fullmoon Race givet för mig. Det är ju perfekt också i tiden efter träningslägret i Davos =)

Jag tänker också vara ärlig och säga att skit i Fullmoon Race, satsa på Swiss som ändå är en av dina stora drömmar!

askan sa...

Jag kommer förhoppningsvis köra Fullmånen, men den krockar lite för mig också. Cf Endurance har certifiering i Köpenhamn den helgen och det hade också varit kul.

Så många lopp, så många mil, så mycket kul... tur man är människa och inte, typ, get eller vattenbuffel.

Ingmarie sa...

Vilket trevligt litet bekymmer. ;-)
Och tänk att ha möjligheten att få/kunna välja!
Mitt svar är dock givet;
Swiss!
Utan tvekan! Du kan kuta GAXrundan själv sen men knappast Swiss. (Eller??)

Rolle sa...

Jo, antingen springer du Swiss i vrede över missat Full moon. Eller också står du på startlinjen bland klockor och choklad men en småfnissig känsla av upprymdhet efter de sagoliga bilderna du tog dig igenom framåt morgontimmarna. Havet till vänster, dimman runt dig och de öppna fälten ger mer kraft än en redbull i halsen.

Till och med jag funderar på Full Moon./Rolle

Jan S sa...

Frågor: Hur mådde dina ben och det mentala en vecka efter gax förra året? Kunde du då ha sprungit, och tagit dig fram 78 km i kuperad terräng, och också kunnat njuta av det? Kommer benen att kunna njuta av vandringarna i bergen kring Davos dagarna efter gax? Hjälper eller stjälper dessa vandringar benen? Vad säger Rune om dubblering? Rune brukar ju inte låta deltagarna vila dagarna innan Swiss vilket verkar fungera på för löparformen på Swissdeltagarna. Naturen och banan vid Swiss är sådan att den kan peppa kroppen och hjärnan nästan som doping - men räcker det? Frågor, frågor - och bara du kan svar på dem.

gullfot sa...

Sofie, har du möjlighet så spring FMR! Jag tror det är något man måste ha upplevt, lite once in a lifetime över den banan.

Dunceor det är måånga månader mellan TEC och FMR - och om du kraschar (vilket du inte gör) så kommer du vilja ha revansch ;)

Askan, du har än en gång bevisat att detta är bloggen med de klart skönaste kommentatorerna :D

Ingmarie: tyvärr har jag inte valmöjligheten. Ännu. Med några års erfarenhet till, lite biffigare lårmuskler - ja, inte alls omöjligt. Men jag är fortfarande inte där att jag springer åtta mil ostraffat. Och inte vill jag förstöra Swiss-upplevelsen heller, med tanke på uppladdningen. Så visst ligger prio på Swiss! :-)

Rolle, du är farligt nära mina egna tankar. Riktigt farligt nära.

jumper sa...

Ja, jag misstänkte nästan det (om russinen).

Svaret på din fråga: Jag baissar kanske inte löpformen, men möjligen min förmåga och avsikt att ge allt när jag blir trött. En förståndig strategi, utan vilken jag varken skulle komma till träning eller tävling. Att jag sen ibland kämpar in i mål är bonus. That's me.

gullfot sa...

Hej Janne, du hann emellan :-) Nej, jag var ganska trashad i fjol, eller åtminstone hade jag inte kunnat springa åtta mil till. Tror jag. Det här är dock inget beslut man fattar baserat på förnuft och överväganden. Antingen kör man på dårskap, eller fokus. Jag är ganska bra på båda ;)

gullfot sa...

...och där kom en Jumper till, vad kul! Ja, har inte intrycket av att du snattrar öronen full på en med diss vid start direkt. Målgång är bonus är också en bra strategi, även om jag normalt räknar med det. Skall jag vara ärlig tycker jag dock startlinjen (och vägen dit) som är mest eggande, borde nog skriva ett helt inlägg om det där.

jumpis sa...

Okej, en baissare som har vett att hålla käft, då.

Ser fram emot inlägget om "den eggande startlinjen och vägen dit".

Benet sa...

Jag hade skippat Full Moon och satsat allt mitt krut på Swiss! Men jag är iofs en fegis, så mig ska du säkert inte lyssna på... ;-)

Swissbabe(!) sa...

Nej, Du ska varken trasha benen inför alperna eller springa på ren ilska. nej nej. För helvete du ska segla genom fantastiska vyerna runt davos på lätta ben. Det ska vara ren kärlek! Swiss, baby, yeah! Det är loppens lopp, det är liksom så stort.. Det är ju fan Swiss..
Faan. Jag saknar ord. Uuuhhhhh iiiihhh.

lofimassahkah sa...

Båda verkar helt härliga. Fullmåne eller berg? Tja... Vad ska man säga?

Carina sa...

Swiss såklart!! Det är ju liksom inte bara själva loppet, det är ju en hel vecka innan också då du nog vinner på att ha lite pigga ben för förberedelser. Fokus och galenskap, jag tror att båda kan behövas för Swiss!! Världens vackraste lopp liksom. Det är bara en gång du gör det för första gången och jag tror att just det är väldigt speciellt!!

PaljettenQ sa...

Kan bara gapa förundrat... ett ultralopp i veckan kanske är galet, men två lopp.. jisses. Say no more.
:)

badgear sa...

Oj vad glad jag blev när jag läste detta, jag har missat detta med att gax50 återupplivas.

Den som tycker Schweiz är vackert har uppenbarligen inte varit på Österlen. Vackert är ord som kan användas på fotomodeller, alptoppar, djupa raviner, snygga bilar... ytlighet rätt och slätt.

"Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill" är sånt som jag kan sjunga, med tyst vetskap om verklig skönhet.

Om jag är rättvis? Vad bryr jag mig om rättvisa. Jag är bara ute efter sanningen. Amen.

Spring du Swiss. Dom behöver dig där. ;)

smugrunner sa...

Jag tycker Fullmoon låter mycket roligare än Swiss.